Bij de federale politie is men wanhopig op zoek naar meer mankracht. Zo wanhopig dat men overweegt om mensen die in het verleden zijn veroordeeld voor criminele feiten aan te nemen. Commissaris-generaal Marc De Mesmaeker vraagt in Knack daarom aan de volgende regering om de toelatingsvoorwaarden te versoepelen. Normaliter is nu een blanco strafblad nodig.

Op dit moment staan er zo’n 3.700 vacatures open bij de federale politie. Maar Marc De Mesmaeker, sinds een jaar commissaris-generaal van de federale politie, krijgt deze moeilijk gevuld. Hij vraagt daarom aan de volgende regering om mensen met een (beperkt) strafblad toe te laten. Een controversieel voorstel, want politie-agenten hebben niet alleen een belangrijke maatschappelijke rol in het handhaven van de wet en orde, maar alsook een morele voorbeeldfunctie. De reacties zijn dan ook verdeeld.

Politiechef over flikken met strafblad: “Moeten plaatsmaken voor zij die jeugdzondes begingen”

“In de media was een tijdje geleden nogal wat te doen over zeven kandidaten met een strafblad die door de selectie zouden zijn geraakt. Ik heb die zeven dossier scrupuleus onderzocht en uiteindelijk bleek dat ik voor één kandidaat eerder ‘nee’ dan ‘ja’ zou hebben beslist”, argumenteert De Mesmaeker echter in Knack. “Onze selectie werkt dus op dat vlak goed. Maar als we alleen mannen en vrouwen mogen aanwerven die zich hun hele leven compleet onberispelijk hebben gedragen, dan is er dus ook geen plaats meer voor wie ooit een jeugdzonde beging. Bonne chance…”

Het is echter nog niet duidelijk welke misdrijven dan getolereerd zullen worden en welke niet. “We [gaan] aan de volgende regering voorstellen om regels vast te leggen, zodat je vanaf een bepaalde strafmaat niet meer in aanmerking komt als kandidaat. Welke feiten en welke straffen wel of niet kunnen, moet dan precies worden bekeken.”

In ieder geval ziet De Mesmaeker een grote nood. Te weinig agenten betekent dat mensen langer moeten wachten op hulp en dat er minder patrouilles plaatsvinden. “Dat kan niet anders als je maar één ploeg hebt in plaats van twee. We moeten prioriteiten stellen. Dat doen we samen met de parketmagistraten: Welk dossier pakken we in de diepte aan en welke dossiers laten we voorlopig liggen?”, zo vertelt de politiechef verder in hetzelfde tijdschrift, al geeft hij ook toe dat er momenteel geen grote problemen blijken. “Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan de evaluatie van de federale politie na de laatste reorganisatie, en daaruit blijkt dat ze haar werk behoorlijk goed doet.”

[interaction id=”5d247e5c8ba8abdf8fe9ab50″]