In Koewacht, Terneuzen moeten zwembadbezoekers zich voortaan verplicht identificeren en registeren. Dit nadat Belgisch-Marokkaanse jongemannen afzakten naar het domein om er de boel op stelten te zetten. Men zal er voortaan redders zelfs uitrusten met bodycams. En ook in Beveren heeft men dergelijke plannen. De burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver (CD&V), zal vanaf volgende week bezoekers van het zwembad LAGO De Meerminnen verplichten om zich te identificeren. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Elk jaar is het van dat. Allochtone jongemannen zakken af naar openbare zwembaden en verzieken het voor de andere bezoekers. Er wordt ruzie gezocht, men vandaliseert eigendom, jonge meisjes worden aangerand en in Frankrijk deed men met een groepje van enkele tientallen amokmakers zelfs hun gevoeg in een zwembad. Duizend bezoekers moesten hierbij ontruimd worden. Maar Bevers burgemeester Van de Vijver wil paal en perk stellen aan deze overlast in zijn gemeente. Bezoekers van LAGO De Meerminnen zullen zich straks moeten identificeren.

Zwembadverboden in Beveren moeten mocro-overlast tegengaan

“We bereiden een nieuw besluit voor dat een verplichte identificatie voorziet bij toegang tot het subtropisch zwembad LAGO De Meerminnen”, zo vertelt de burgervader via Het Laatste Nieuws. “Het gaat meestal om een beperkt aantal jongeren die de boel op stelten zetten. Ik heb echter signalen gekregen dat het de laatste tijd behoorlijk uit de hand dreigt te lopen. Daarom dat ik deze bestuurlijke maatregel neem. Die wordt nu juridisch afgetoetst en zal volgende week van kracht worden.”

Opmerkelijk: Het is niet de eerste maal dat Beveren een dergelijke maatregel treft. Zo’n 10 jaar geleden ondervond men evenzeer overlast bij het gemeentelijk zwembad. “De overlast doet zich uiteraard niet alleen bij ons voor. We willen echter kort op de bal spelen. De zomervakantie is nog maar pas begonnen en ook andere zwembaden nemen maatregelen waardoor de problematiek zich gewoon verschuift.” Bij het management van LAGO De Meerminnen is men alvast tevreden: “Als we zwembadverboden kunnen uitvaardigen, schrikt dit amokmakers af.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook Koewacht kreeg bezoek van Belgische ‘jongeren’

In het Nederlandse Koewacht (Terneuzen), net over de grens, heeft men evenzeer reeds dergelijke maatregelen genomen. Daar komen er zelfs bodycams voor de redders. Ruziemakers zullen op die manier gefilmd worden wanneer ze overlast veroorzaken. Bewijsmateriaal voor eventuele vervolging is zo direct voorzien. Alle bezoekers vanaf 14 jaar moeten zich tevens identificeren en registreren.

Het Koewacht-zwembad ondervond hevige overlast vorige week maandag. Enkele meisjes werden hierbij aangerand door een groep van Marokkaanse jongemannen uit het Waasland. Die jongens nemen de bus 44 vanuit Sint-Niklaas om naar Koewacht af te zakken. Op die manier zorgen de herriemakers niet alleen voor overlast in het zwembad, maar ook onderweg. Op de route van de bushalte tot naar het zwembad werden onder meer bloembakken vernield en afval achtergelaten.