Anti-regeringsmanifestanten hebben tijdens confrontatie met de ordediensten maandag geprobeerd om het parlement van Hongkong te bestormen. Vandaag is de 22ste verjaardag van de overdracht van Hongkong door het VK aan China, hetgeen in 1997 plaatsvond. Verschillende vensters van het parlementsgebouw zijn reeds gesneuveld. Doorn in het oog is een wet die uitleveringen aan het Chinese vasteland zou toestaan, zo brengt onder meer SBS. Hongkong is formeel een onderdeel van China, maar geniet een zekere autonomie. Opmerkelijk: sommige actievoerders dragen al enkele weken de Britse vlag mee, in rebellie tegen de Chinese heerschappij.

De spanningen lopen al weken hoog op in Hongkong. Studenten maken er al jaren deel uit van een grote dissidente groep, en veel burgers zijn anti-Chineesgezind. Een nieuw wetsontwerp die uitleveringen aan het Chinese vasteland zou toestaan, gooide echter olie op het smeulende vuur. Activisten die meer democratie en participatie wensen, begonnen vandaag aan een rustige betoging door de stad, maar kleine groepjes van de grote betoging splitsten af, om de confrontatie aan te gaan met de politie.

Hongkong kent enige unieke vrijheden binnen China, maar hoe lang nog?

De relschoppers braken meerdere ramen van het stadsparlement en probeerden zich een toegang te verschaffen door met metalen palen en een kar de glazen deuren te rammen. Oproerpolitie stond evenwel binnen opgesteld en van bovenaf werd pepperspray op de manifestanten gespoten. De actievoerders hadden echter maskers mee en beschermden zich met paraplu’s. Een aantal parlementsleden probeerden tussen te komen en de actievoerders te overtuigen om de vandaaldaden stop te zetten.

De onrust wordt veroorzaakt door een groeiende vrees dat China de weinige vrijheden die Hongkong geniet ten opzichte van de rest van China, wil afnemen. Peking gebruikt hiervoor de hulp van Chineesgezinde lokale politici. Wanneer Hongkong werd afgestaan door het VK aan China, werd de inwoners een compromis beloofd. Met “één land, twee systemen”, zouden Hongkong’ers kunnen blijven genieten van een aantal individuele vrijheden. China laat echter niet alles toe, zoals de vrije verkiezing van de leiding van de stad, en de actievoerders wensen net meer democratische hervormingen.

De uitleveringswet die de directe aanleiding was van de protesten, is intussen ‘on hold’ gezet door Carrie Lam. Lam is de ‘Chief Executive of Hong Kong’, een soort van minister-president. Ze heeft momenteel te kampen met historisch lage ‘approval ratings’; cijfers die wijzen op hoe weinig mensen Lams beleid goedkeuren. Lam was deze ochtend aanwezig op een ceremonie waarbij de Chinese vlag werd gehesen, ter ere van de 22ste verjaardag van de overdracht van Hongkong aan China.

Lees ook:

Hongkongse uitleveringswet voorlopig uitgesteld na protest