De Amsterdamse gemeenteraad onderzoekt of ze haar ambtenaren op zogenaamde ‘privilegetraining’ kan sturen. De training zou gericht zijn op “wit en intersectioneel privilege”. Het voorstel kadert in het Werkplan Aanpak Arbeidsmarktdiscriminatie van Amsterdams wethouder (functie vergelijkbaar met die van schepen, red.) Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en kwam er op initiatief van onder meer de linkse antiracisme-activiste Sylvana Simons.

De gemeenteraad van Amsterdam wil de bewustwording rond diversiteit en inclusie bij haar ambtenaren vergroten. Dat staat te lezen in een pas gepubliceerd Werkplan van GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink. Één van de maatregelen die daarvoor worden voorgesteld zijn zogenaamde ‘privilegetrainingen’. De Nederlandse hoofdstad doet daarom onderzoek naar “de kosten en mogelijkheden om al het gemeentepersoneel een privilegetraining, met betrekking tot ‘wit en intersectioneel privilege’ aan te bieden.”

Initiatief van Sylvana Simons

Wit privilege is een concept dat poneert dat iedereen met een blanke huidskleur een maatschappelijke voorsprong heeft op andere etnische groepen.

Het voorstel om het Amsterdamse personeel op ‘wit privilegetraining’ te sturen kwam er al in maart, op initiatief van gemeenteraadslid en antiracisme-activiste Sylvana Simons. Samen met de partijen ChristenUnie, Denk, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA wist zij een meerderheid in de gemeenteraad achter het voorstel te krijgen. Simons vergaarde eerder al nationale bekendheid door haar felle tussenkomsten in het Zwartepietendebat.

(Lees verder onder de tweet)

‘Naming & Shaming & Faming’

Verder zullen de Amsterdamse ambtenaren binnenkort moeten deelnemen aan een spel over vooroordelen. Het spel draagt volgens het Werkplan bij aan de bewustwording bij medewerkers op het gebied van discriminatie en inclusiviteit op de werkvloer.

Het plan wil ook discriminatie op de Amsterdamse arbeidsmarkt streng aanpakken. Zo is onder meer te lezen dat de gemeente daarbij de norm stelt en duidelijk maakt dat discriminatie ontoelaatbaar is. Zo gaf Amsterdam al het goede voorbeeld door ‘mystery guests’ in te zetten om haar eigen sollicitatiebeleid te beoordelen. De stad voorziet verder in een systeem van ‘naming & shaming’ van bedrijven die toch discrimineren bij aanwervingen en sollicitaties. Bedrijven die het wel goed doen op het gebied van diversiteit en inclusie zullen daar volgens het Werkplan ook voor geprezen worden. Dit laatste wil de stad doen door middel van een “keurmerk, in welke vorm dan ook”.