Een schip van de Amerikaanse marine heeft donderdag een Iraanse drone neergehaald in de Perzische Golf. Iran ontkent dat het een drone heeft verloren in de regio. 

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) maakte het nieuws donderdag bekend. Volgens hem bevond de drone zich binnen een straal van een kilometer van het schip de USS Boxer. De drone zou meerdere oproepen om zich terug te trekken hebben genegeerd. Het Pentagon zei in een verklaring dat de USS Boxer een “defensieve actie” had ondernomen tegen de drone.

“Drone onmiddellijk vernietigd”

“Dit is het recentste van vele provocerende en vijandige acties door Iran tegen schepen die in internationale wateren werken. De Verenigde Staten behouden zich het recht voor om ons personeel, onze faciliteiten en onze belangen te verdedigen”, zei Trump. “De drone werd onmiddellijk vernietigd.”

Iran ontkent voorlopig dat het een drone heeft verloren in de regio. “We hebben geen informatie over het verlies van een drone vandaag”, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.

De spanning in de regio is de laatste maanden groter geworden. Zo geven de Verenigde Staten Iran de schuld van een reeks sabotageacties van de scheepvaart in de Straat van Hormuz. Iran ontkent die beschuldigingen. In juni schoot Iran nog een Amerikaanse drone neer.