Enkele leden van het Amerikaanse nationale dameselftal – dat afgelopen zondag de wereldbeker voetbal voor vrouwen won – trekken naar de rechter om de loonkloof tussen de mannelijke en de vrouwelijke ploegen aan te klagen. Volgens hen is die gebaseerd op vooroordelen op basis van geslacht. Mannenvoetbal brengt wereldwijd echter vele malen meer geld op. Vrouwelijke ploegen krijgen zelfs een groter aandeel van de opbrengsten van hun wereldkampioenschappen betaald dan de mannen. 

De Amerikaanse nationale vrouwenvoetbalploeg won zondag de ‘2019 FIFA Women’s World Cup’ door het Nederlandse dameselftal met 2-0 te verslaan. Na de overwinning waren in het stadion kreten van “gelijk loon” te horen, een verwijzing naar de ongelijkheid tussen het salaris dat de vrouwelijke en de mannelijke spelers van de nationale ploeg betaald krijgen.

Rechtszaak

Vier leden van de nationale ploeg klaagden intussen hun werkgever, de ‘US Soccer Federation’ (USSF), aan wegens onrechtmatige discriminatie op basis van geslacht. De vier eisen achterstallig loon, toekomstig gelijk loon, schadevergoedingen en advocatenkosten van alle speelsters die sinds 4 februari 2015 voor het team gespeeld hebben.

In de ingediende aanklacht worden enkele voorbeelden aangehaald van de loonkloof. Zo zouden de vrouwen slechts 38 procent van het salaris van de mannen verdienen als beide ploegen twintig wedstrijden op rij winnen. Ook verdienen de vrouwen minder als ze een wedstrijd winnen dan mannen als die een wedstrijd verliezen.

De nationale ploeg in zijn geheel stelt zich geen partij in de groepsvordering, maar zegt de actie wel te steunen. De ploeg “steunt” naar eigen zeggen “het doel van de aanklagers om discriminatie op basis van geslacht door de USSF te elimineren”.

Mannenvoetbal brengt veel meer geld op

De kern van de aanklacht houdt dus in dat het verschil in loon louter een kwestie van vooroordelen op basis van geslacht zou zijn. Daarmee verliezen de aanklagers een belangrijke oorzaak voor het verschil uit het oog: mannenvoetbal brengt wereldwijd nu eenmaal meer geld op, veel meer.

Zo verdiende de internationale voetbalfederatie FIFA zo’n 6 miljard dollar aan de wereldbeker voor mannen in Rusland. Ter vergelijking: de wereldbeker voor vrouwen in 2019 zal naar schatting zo’n 131 miljoen dollar opbrengen. Daarnaast kijken er ook simpelweg veel meer mensen naar mannenvoetbal. Zo keken er in 2018 zo’n 3,6 miljard mensen naar de wereldbeker voor mannen. De wereldbeker voor vrouwen in 2015 wist daarentegen ‘slechts’ 764 miljoen televisiekijkers te bekoren. Wel dient vermeld te worden dat de WK-finales voor vrouwen van 2015 en 2019 de best bekeken voetbalwedstrijden ooit waren in de Verenigde Staten.

Volgens Forbes krijgen vrouwen zelfs een hoger aandeel van de totale opbrengsten van het wereldkampioenschap betaald. Zo kregen de mannelijke ploegen in 2010 en 2018 respectievelijk 9 en 7 procent van de totale opbrengsten van de wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika en Rusland. De vrouwelijke ploegen kregen daarentegen 13 procent van de 73 miljoen dollar opbrengsten van de wereldbeker voor vrouwen in Canada in 2015.