De Amerikaanse stad San Francisco zal tot 600.000 dollar uitgeven om een historisch kunstwerk op een school te laten overschilderen. Het kunstwerk in kwestie is een muurschildering over het leven van George Washington. Ooit werd het werk als innovatief beschouw omdat het ook de donkere kanten van de Amerikaanse geschiedenis liet zien. Zo bevat de muurschildering afbeeldingen van blanke pioniers die boven het lijk van een indiaan staan. Daarnaast is te zien hoe slaven werken op het landgoed van Washington in de staat Virginia. Omwille van diezelfde afbeeldingen wordt het werk nu in politiek correcte middens als racistisch beschouwd.

Het ‘Leven van Washington’ bevindt zich in de ‘George Washington High School’. De muurschildering is 83 jaar oud en werd tijdens de Grote Depressie geschilderd door Victor Arnautoff, een van de belangrijkste muurschilders van San Francisco – Arnautoff was zelf een communist. Het kunstwerk bevat 13 panelen en is 1.600 vierkante meter groot. De Amerikaanse ‘Founding Father’ George Washington wordt er afgebeeld als soldaat, landmeter, staatsman en ondertekenaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Ooit innovatief, nu racistisch

Toen het kunstwerk in de jaren 30 van de 20e eeuw werd gemaakt werd het als radicaal beschouwd, aangezien er ook minder fraaie kanten van de Amerikaanse geschiedenis in werden weergegeven. Zo bevat de muurschildering afbeeldingen van blanke pioniers die boven het lijk van een indiaan staan. Daarnaast is te zien hoe slaven werken op het landgoed van Washington in de staat Virginia.

Maar net omwille van diezelfde afbeeldingen wordt de muurschildering vandaag de dag als racistisch beschouw in politiek correcte middens. Zo zouden er ook klachten zijn van sommige leerlingen van de school. De overgrote meerderheid van de leerlingen van de school is tegenwoordig niet blank.

Erfgoedheisa in VS

Daarop heeft het overkoepelend schoolbestuur van San Francisco besloten om de muurschildering te laten overschilderen. De kostprijs daarvan zou kunnen oplopen tot wel 600.000 dollar. Critici van de beslissing vrezen nu dat ander erfgoed eenzelfde lot te wachten staat.

De controverse volgt op heisa in het Zuiden van de Verenigde Staten, waarbij tegen standbeelden van Geconfedereerden geprotesteerd werd. Ook werden in de hele VS straatnamen, die vernoemd waren naar figuren die slaven bezaten, veranderd.