Journalist Andy Ngo werd zaterdag door extreemlinkse Antifa-leden aangevallen in Portland, Oregon. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen. Ngo brengt vaker verslag uit over extreemlinkse betogingen. In de aanloop naar het incident zei hij bedreigingen te hebben ontvangen.

In een video van het incident is te zien hoe Andy Ngo in elkaar geslagen en geschopt wordt door in het zwart geklede gemaskerde aanvallers. Daarna werd hij bekogeld met milkshakes terwijl hij weg probeert te komen. Later zond hij een live-video van zichzelf uit waarin hij de aanval beschreef. Daarin zijn krassen op zijn gezicht en bloed in zijn nek te zien.

Bedreigingen

“Ik werd net in elkaar geslagen door de menigte, zonder politie, midden op straat. Waar waren jullie allemaal?”, zegt hij tegen een agent. Volgens Ngo werd hij eerder op de dag ook twee maal aangevallen. Hij zou beide incidenten aan de politie gemeld hebben, maar er kwam geen reactie.

Ngo schrijft voor Quillette en brengt vaker verslag uit over extreemlinks. Op zijn Twitterprofiel omschrijft hij zichzelf als “gehaat door Antifa”. De dagen voorafgaand aan de betoging zei hij dat hij bedreigingen had ontvangen en dat hij vreesde aangevallen te worden. Portland is vaker het toneel van betogingen die uitmonden in straatgevechten tussen Antifa en de rechtse ‘Proud Boys’.

De afgelopen maanden werden verschillende rechtse politici en activisten – zoals Nigel Farage en Tommy Robinson – bekogeld met milkshakes. Na de aanval zei de politie van Portland dat de milkshakes waarmee Ngo bekogeld werd “sneldrogend cement” bevatten. Sneldrogend cement kan brandwonden veroorzaken.