De Amerikaanse minister van Justitie William Barr kondigt aan dat de Amerikaanse federale overheid voor het eerst in 16 jaar opnieuw de doodstraf zal uitvoeren. Een vijftal veroordeelde misdadigers zal hierdoor geëxecuteerd worden.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr gaf het gevangeniswezen de opdracht om de executie van vijf ter dood veroordeelde misdadigers voor te bereiden. “Het Congres heeft uitdrukkelijk toestemming gegeven voor de doodstraf door middel van wetgeving die door de volksvertegenwoordigers in beide kamers van het Congres is aangenomen en door de president is ondertekend”, zei Barr.

Moratorium op doodstraf

“Onder het bestuur van beide partijen heeft het Ministerie van Justitie gestreefd naar de doodstraf tegen de ergste misdadigers, met inbegrip van deze vijf moordenaars, […] die allen na een volledig en eerlijk proces werden veroordeeld”, zei Barr. “Het ministerie handhaaft de rechtsstaat – en wij zijn het aan de slachtoffers en hun families verschuldigd om de straf die door onze justitie wordt opgelegd uit te voeren.”

De vijf misdadigers hebben allen hun mogelijkheden tot beroep uitgeput. Ze zullen in de gevangenis van Terre Haute in Indiana geëxecuteerd worden. Er zullen op een later tijdstip verdere executies van andere gevangenen worden aangekondigd.

Hoewel sommige Amerikaanse staten wel nog regelmatig de doodstraf uitvoeren, gebeurde dit sinds 2003 niet meer op het federale niveau. In 2014 gaf toenmalig president Barack Obama (Dem.) de opdracht om de doodstraf te herzien. Hierdoor kwam er in feite een moratorium op executies. Die herzieningen is nu afgerond, waardoor de executies kunnen worden voortgezet. Executies op het federale niveau zijn hoe dan ook zeldzaam. Sinds 1988 werden slechts drie gevangen geëxecuteerd.