De Britse ambassadeur in de Verenigde Staten Kim Darroch nam dinsdag ontslag nadat een reeks vertrouwelijke berichten uitlekte waarin hij de regering van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) “onbekwaam”, “dysfunctioneel”, “onhandig” en “lomp” noemde. Sommigen achten de vermoedelijk volgende premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson (Con.) verantwoordelijk voor het ontslag.

Kim Darroch, de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten, kwam dit weekend in het oog van de storm terecht nadat ‘The Daily Mail’ uitpakte met een reeks gelekte vertrouwelijke berichten, waarin hij de regering van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) “onbekwaam”, “dysfunctioneel”, “onhandig” en “lomp” noemde. Ook maakte hij gewag van conflicten binnen het Witte Huis die hij omschreef als “messengevechten”.

Trump: “Domme kerel”

“De gekke ambassadeur die het Verenigd Koninkrijk aan de Verenigde Staten heeft opgedrongen is niet iemand waar we blij mee zijn, een zeer domme kerel”, schreef Trump nadien op Twitter. Trump zei maandag dat hij niet langer met Darroch zou werken.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde dinsdag aan dat Darroch ontslag nam. “Sinds het lekken van officiële documenten van deze ambassade is er veel gespeculeerd over mijn positie en de duur van mijn resterende termijn als ambassadeur”, schreef Darroch. “Ik wil een einde maken aan die speculatie. De huidige situatie maakt het voor mij onmogelijk om mijn rol uit te oefenen zoals ik dat wil.”

Schieten op Boris Johnson

Volgens bronnen binnen het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken nam hij het besluit nadat Boris Johnson (Con.) – de vermoedelijke volgende premier van het Verenigd Koninkrijk – weigerde om Darroch expliciet te steunen tijdens een tv-debat. Tegenstanders verwijten Johnson nu verantwoordelijk te zijn voor het ontslag van Darroch.