Allochtone jongeren en zwembaden: het blijkt geen goed huwelijk. De afgelopen dagen kwamen verschillende verhalen van zwembadterreur aan het licht, en ook het nieuwe zwembad in Kortrijk ontsnapt er niet aan. Een man die afgelopen zaterdag voor het eerst het zwembad wilde bezoeken, keerde snel teleurgesteld terug naar huis. Hij doet zijn verhaal.

“Vorige zaterdag ben ik voor de 1e keer met vrienden naar het nieuwe LAGO Kortrijk Weide zwembad geweest, met grote verwachtingen”, zo begint R.D.B zijn getuigenis. Die grote verwachtingen werden echter niet ingelost, integendeel. Een grote groep allochtone jongeren terroriseerde het zwembad en verziekte het plezier van de andere gasten.

Noord-Afrikaanse afkomst

“Toen we eens goed rondkeken was duidelijk dat +/- 90% (niét overdreven) van de aanwezige bezoekers van Noord-Afrikaanse afkomst was. Bij het roepen en tieren was Arabisch en Frans de voertaal”, klinkt het. “De ‘jongeren’ waren zeer grof, luid, gewelddadig en hadden geen enkel respect voor de andere bezoekers. In het buitenbad en de wildwaterbaan hetzelfde verhaal, waar het onmogelijk was te genieten van ons mooi en duur te betalen zwembad”, klinkt het. 

Ook een 11-jarig meisje dat bij de groep van Rubben hoorde, werd belaagd door de groep allochtone jongeren. “Er was een jong meisje van 11 jaar bij ons die wou proberen baantjes te zwemmen in het binnenbad, dit werd echter onmogelijk gemaakt door een grote groep Frans-Arabische ‘jongeren’ die met groot geweld voor het meisje in het water sprongen waardoor zij niet meer door kon.”

Rubben en zijn vrienden spraken naar eigen zeggen de redders aan over het gedrag van de allochtone jongeren, maar de redders gaven aan de situatie niet de baas te zijn. “Toen we de redders hierover aanspraken kregen we als antwoord: ‘We weten het, maar wat wil je dat wij doen? We hebben ze al verschillende keren aangesproken maar ze willen niet luisteren.’ Toen ik vroeg waarom ze dan niet gewoon de regels, die voor iédereen gelden, opleggen kreeg ik de reactie: ‘Heb je al eens gezien met hoeveel ze zijn?'”

Uiteindelijk zijn Rubben en zijn vrienden zelfs veel vroeger terug huiswaarts gekeerd. “De dochter (11 jaar) van mijn vriend vroeg zelfs, bij 35°C, of we aub wat vroeger naar huis wilden gaan omdat ze niet op haar gemak was.”

“Gewoon doen”

Vlaams Belang-fractieleider in Kortrijk en kersvers Kamerlid, Wouter Vermeersch, deelde het verhaal op Facebook. Vermeersch spoort Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aan om op te treden tegen de amokmakers. 

“Van Quickenborne moet als hoofd van de politie zijn verantwoordelijkheid nemen”, aldus Vermeersch aan SCEPTR. “Als jonge allochtonen amok maken in het nieuw zwembad, laat ze dan administratief aanhouden door de politie en een paar uur afkoelen in de politiecel. ‘Gewoon doen’ zou ik zeggen.”

Burgemeester Van Quickenborne werd gecontacteerd maar was niet bereikbaar voor commentaar.