Belgische bedrijven voeren meer en meer voeding uit. Maar hoe fel men in het buitenland dol is op onze vleeswaren en ander etenswaren, hoe meer de Belg zelf zijn boodschappen gaat doen in het buitenland. Dat heeft vooral te maken met de taksen die op tal van voedingsstoffen gelden. Na de grootste belastingvoet te moeten verdragen moeten Belgen ook nog eens de hoogste energie- en levenskosten betalen. Voeding kost zo 10-15% meer in België dan in onze nabije buurlanden.  In het binnenland daalde de voedingsomzet afgelopen jaar dan ook met zo’n 5,3 procent. Dat brengt VRT NWS.

De Belgische voedingsindustrie doet het goed, tenminste, wat betreft export. Steeds meer landen hebben interesse in producten die in België gemaakt worden. “Vooral de export naar verre landen als de Verenigde Staten, Canada, China en zelfs Zuid-Korea stijgt enorm”, zo vertelt Jan Vander Stichele, voorzitter bij voedingsfederatie Fevia via de VRT. Dat zorgde voor zo’n 2.000 extra jobs vorig jaar. Maar het succes in het buitenland staat in schril contrast met de binnenlandse vraag. De uitgeperste Belg gaat meer en meer in het buitenland voeding kopen, zo blijkt.

Fevia roept regering op om minder taksen te heffen, maar spilzuchtige regering kan nu al eindjes niet aan elkaar knopen

“Vroeger ging 1 op de 3 Belgen zowat 1 keer per jaar net over de grens winkelen“, vertelt Bart Buysse, CEO bij Fevia. “Nu gebeurt dat meerdere keren per jaar. En de supermarktketens over de grens zetten ook in op Belgische shoppers. Zo zijn er in Franse supermarktketens Nederlandstalige kassiersters en maken ze reclame in België.”

En die trend heeft een duidelijke reden. “Enerzijds is de BTW in eigen land soms hoger dan in de buurlanden”, vervolgt Vander Stichele verder via VRT. “Maar het grootste probleem is de lasagne aan taksen en heffingen. Denk bijvoorbeeld aan de verpakkingstaks. Of de frisdranktaks.”

Ook de taksen op alcohol werden fel verhoogd afgelopen legislatuur, met amper extra overheidsinkomsten als gevolg. De Laffer-curve leert immers dat wanneer belastingen een bepaald punt overschrijden, de inkomsten voor de overheid in feite terugvallen. “Al die taksen zorgen ervoor dat onze producten duurder worden dan in de buurlanden. Onze vraag aan de volgende Vlaamse regering is daarom: zorg ervoor dat wij onze eigen producten niet langer uit de markt prijzen”, besluit Vander Stichele. De vraag is echter nog maar hoe realistisch dat is in België, als men weet dat de ontslagnemende regering met alle taksen incluis afstevent op een begrotingstekort van 10 miljard euro.

Lees ook:

Belgische boodschappen blijven duurder worden dan in buurlanden