De afgelopen maanden is er heel wat te doen over de West-Europese jihadisten en hun familie die opgesloten zijn in gevangeniskampen in Syrië en Irak. Jihad-expert Montasser AlDe’emeh schijnt in het Nederlandse Algemeen Dagblad zijn licht over de zaken. “We moeten die kinderen sowieso helpen”, vertelt AlDe’emeh. “Alleen vraag ik me af of deze kinderen niet comfortabeler zouden opgroeien in een islamitisch land.”

AlDe’emeh is al jaren bezig met het bestuderen van jihadisme en radicalisering. Zelf geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp en opgegroeid in Molenbeek, kent hij de problematiek van geradicaliseerde islamitische jongeren als geen ander. Sinds enkele jaren doctoreert hij aan de KU Leuven rond de problematiek.

AlDe’emeh: “Ik wil niet een moeder of kind van een jihadist terughalen en nadien op geweten hebben dat hierdoor een ander kind sterft of wees wordt”

“Veel moslimjongeren in België en Nederland vragen zich elke dag af: hoe richt ik mijn leven in in deze seculiere maatschappij? Die weg bewandelen ze nog, en op die weg zijn ze vatbaar voor radicale ideeën”, zo verklaart AlDe’emeh via AD de complexe wegen naar een leven van de jihad. “Ik vraag niet om begrip voor terroristen, wel voor jongeren die hun pad zoeken. We moeten ze begrijpen en begeleiden. Zeker niet zeggen dat ze maar allemaal moeten oprotten.”

Maar over wie reeds naar het Midden-Oosten is getrokken, wil AlDe’emeh duidelijk zijn: We moeten die niet terughalen naar Europa. “Ik wil niet dat we een moeder en haar kind terughalen uit empathie en dat die moeder of dat kind straks iets doen waardoor een ander kind sterft of wees wordt. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben.”

“Als deze mensen terugkomen, dan komen daar vroeg of laat problemen van, niet met allemaal, maar wel met sommigen”, zo verduidelijkt de academicus verder. “Het is aannemelijk dat kinderen met jihadistische ouders later als ze ouder zijn, gaan vragen wie hun vader was, en wie hun vader gedood heeft. Wat zal hun moeder daarover zeggen? En als ze horen dat het Belgische of Nederlandse bommen waren die hun vader in Syrië hebben gedood, zou dat kind dan op latere leeftijd geen wraak willen nemen? Onverwerkte trauma’s kunnen leiden tot radicalisering. We moeten niet naïef zijn.”

Als deze mensen terugkomen, dan komen daar vroeg of laat problemen van, niet met allemaal, maar wel met sommigen.

“In landen als Marokko of Tunesië zal vaak ook nog familie wonen”

AlDe’emeh wil echter de familieleden van die jihadisten niet zomaar aan hun lot overlaten. “We moeten die kinderen sowieso helpen, want het is een schande dat ze nog steeds in die kampen zitten”, zegt de kersverse dertiger tenslotte. “Alleen vraag ik me af of deze kinderen niet comfortabeler zouden opgroeien in een islamitisch land, met andere moslimkinderen in een moslimomgeving, waar hun identiteit geen probleem is. In landen als Marokko of Tunesië zal vaak ook nog familie wonen. En laat Europa dan helpen door te investeren in hun opvang en onderwijs daar.”

Eerder dit jaar was AlDe’emeh nog te gast in De Nieuwe Maan, een debatprogramma op de Nederlandse NTR-zender. Ook toen liet de Brusselaar een gelijkaardige boodschap horen, over de jihadisten zelf welteverstaan. “Dus die IS’ers, ik noem ze ook geen strijders, die mensen hebben misdaden gepleegd”, klonk het toen. “Die mensen verdienen het niet om actief gerepatrieerd te worden op kosten van de belastingbetaler. Onze maatschappij heeft daar niet om gevraagd. Onze maatschappij is daar ook effectief het slachtoffer van geworden.”