In een asielzoekerscentrum in het West-Vlaamse Wingene heeft vorige week een 19-jarige Albanees een andere asielzoeker neergestoken. De man werd samen met een andere Albanese asielzoeker opgepakt voor poging tot doodslag. Dat meldt Het Laatste Nieuws

Uit vertrouwelijke rapporten van Fedasil blijkt dat asielcentra in ons land geteisterd worden door geweld. In de laatste 6 maanden van vorig jaar vonden er maar liefst 40 ernstige incidenten plaats in Belgische asielcentra, meer dan één per week dus. Enkele weken geleden werd zelfs een 9-jarige Palestijnse jongen vermoord in een centrum voor asielzoekers in het Antwerpse Broechem.

Poging doodslag

Vorige week vond een ernstig incident plaats in een opvangcentrum voor asielzoekers in de West-Vlaamse gemeente Wingene. Een discussie tussen enkele asielzoekers liep er uit de hand, waarna een 20-jarige Soedanees verschillende keren werd neergestoken. De man raakte zwaargewond en moest met spoed naar het ziekenhuis worden afgevoerd, maar hij is niet in levensgevaar.

Na de steekpartij werden twee Albanese jongemannen uit het asielzoekerscentrum gearresteerd. De raadkamer in Brugge besliste één van de asielzoekers terug op vrije voeten te stellen. Zijn kompaan, die de steekwonden zou hebben toegediend, blijft aangehouden en zit minstens een maand langer in voorhechtenis. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

Nederland

Niet alleen in België worden asielcentra geteisterd door geweld. Ook in Nederland ondervindt men alsmaar vaker problemen in asielcentra. Medewerkers van asielcentra trokken er enkele maanden geleden nog aan de alarmbel. “Misschien heb ik volgende week wel een mes tussen mijn ribben. En dan is het te laat”, stelde een medewerker aan NOS.