De voormalige Turkse vicepremier Ali Babacan kondigde op maandag zijn vertrek aan uit de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. Babacan zou ontevreden zijn over het beleid en en de strategie van de partij. Hij is van plan om samen met de voormalige president Abdullah Gül later dit jaar een nieuwe partij op te richten. Er zijn geruchten dat ook de voormalige premier Ahmet Davutoglu van plan is om over te stappen.

Ali Babacan was minister van Economie en Buitenlandse Zaken in de eerste AKP-regeringen. Hij wordt in grote mate verantwoordelijk geacht voor het ‘Turkse economische mirakel’ dat plaatsvond vanaf 2002. Van 2009 tot 2015 was hij vicepremier. Abdullah Gül was president van 2007 tot 2014, toen Recep Tayyip Erdogan het presidentschap overnam. Babacan zou van plan zijn om dit jaar samen met Gül een nieuwe politieke partij te lanceren. Daarop leek Babacan althans te zinspelen tijdens de aankondiging van zijn vertrek.

Nieuwe partij

“Onder de huidige omstandigheden heeft Turkije een gloednieuwe visie op zijn toekomst nodig. Er is behoefte aan correcte analyses op elk gebied, nieuw ontwikkelde strategieën, plannen en programma’s voor ons land”, zei Babacan. “Het is onvermijdelijk geworden om een nieuwe onderneming te starten voor het heden en de toekomst van Turkije. Veel van mijn collega’s en ik voelen een grote en historische verantwoordelijkheid voor deze onderneming.”

“Het doel van iedereen is om de reputatie van ons land te verbeteren, de welvaart en het geluk van onze mensen te verhogen, en Turkije aan de mooie toekomst te helpen die het verdient”, klinkt het. “Mensenrechten, geavanceerde democratie en de rechtsstaat zijn onze onmisbare beginselen. Ik heb me daar sinds de eerste dag dat ik de politiek ben binnengetreden onvermoeibaar voor ingezet. Als God het wil, zal ik dat vanaf nu ook blijven doen.”

Interne kritiek zwelt aan na afgang in Istanboel

De zware verkiezingsnederlaag van de AKP in de miljoenenstad Istanboel was de grootste klap tot nu toe voor de politieke carrière van Erdogan. Door de nederlaag kwam de interne kritiek op de strategie en het beleid van de AKP in een stroomversnelling terecht. Het feit dat de Turkse economie te maken heeft met een recessie draagt ook bij tot de onvrede.

In mei uitte Gül, die zich in het verleden ook al kritisch tegenover Erdogan durfde opstellen, bedenkingen bij het besluit om de verkiezingen in Istanboel over te doen. Een week na de verkiezingen in Istanboel maakte ook voormalig premier Ahmet Davutoglu, die eerder kritisch was voor zijn partij en Erdogan en in 2016 opzij werd geschoven, brandhout van het beleid van de AKP.

Het gerucht deed de ronde dat ook Davutoglu overwoog om over te stappen naar de nieuwe partij van Babacan en Gül, maar de voormalige premier hield zich voorlopig op de vlakte. Wel zei Davutoglu dat hij van plan was om een “nieuwe stap” te zetten.