In de nacht van zaterdag op zondag hebben tientallen Afrikanen de woonbuurt rond de Maccabi-tennisclub in Hoboken (Antwerpen) op stelten gezet. Nadat een feestje in de club moedwillig werd gesloten wegens overlast besloten tal van feestgangers dan maar om hun afgesneden enthousiasme bot te vieren op de wijk. Er werd ingebroken, eigendommen gevandaliseerd en gevochten met buurtbewoners. Er zijn vijf amokmakers opgepakt, zo meldt de Antwerpse politie aan SCEPTR.

“Het was één lange nachtmerrie”, zo getuigt een buurtbewoner aan SCEPTR. “Rond 02u00 werd een feestje afgesloten in de tennisclub van Maccabi. Maar de feestvierders – zeker een honderdtal – wilden nog niet naar huis. Ze hebben zich overheen de wijk verspreid en overal amok gemaakt. Buurtbewoners werden aangevallen, er werd ingebroken en gevandaliseerd. Er werd zelfs met stenen uit de straten gegooid. Er werd heel veel gebeld naar de politie, maar die was traag in het beantwoorden van de oproepen en slechts met weinig mankracht. De onrust ging door tot 06u00.” Op amateurbeelden die naar de redactie werden gestuurd, is te zien hoe Afrikaanse jongemannen vechten en door de wijk lopen.

Politie pakte vijf amokmakers op na overlast Hoboken

De politie bevestigt het voorval. “We hebben zaterdagnacht-zondagochtend verschillende oproepen gekregen wegens overlast uit de omgeving van Hoboken. Dit na een feestje in de buurt, kennelijk voor mensen van Eritrese origine”, zo vertelt de woordvoerder van politiezone Antwerpen, Willem Migom. ”Deze overlast ging van lawaai en ‘belleke trek’ tot over daken lopen en vandalisme.”

Dat er ondermaats zou gereageerd zijn, ontkent de politie echter. “We zijn met verschillende ploegen ter plaatse gekomen. Er waren ‘verschillende gradaties’ te bemerken. Veel groepjes waren rustig, op weg naar huis of elders, maar anderen niet. We hebben vijf amokmakers bestuurlijk opgepakt”, vervolgt Migom. Of er ook gevochten is met de politie, zoals getuigen hebben gemeld, wil Migom niet geheel bevestigen. “Er is sprake geweest van weerspannigheid, wat bestuurlijke aanhoudingen kan veroorzaken, maar er was geen echte vechtpartij met agenten. Er zouden wel een vader en zoon fysiek zijn aangevallen, maar dat moet nog nader onderzocht worden.”

De politie bleef na afloop nog een poos in de buurt “om een oogje in het zeil te houden.” In de loop van zondagvoormiddag keerde de rust terug in de wijk.