Bij een explosie zijn vandaag zeker 35 burgers om het leven gekomen. Een bus werd geraakt door een bermbom in de West-Afghaanse provincie Farah. Islamistische rebellengroepen zoals de Taliban saboteren vaak wegen met bermbommen om Afghaanse veiligheidstroepen te doden, maar meer en meer burgers worden hier de dupe van. Vorige week werden nog de kantoren van een vicepresidentskandidaat bestormd in Kaboel, de hoofdstad van het oorlogsland.

Een bermbom in Afghanistan heeft zeker 35 mensen gedood die aan het reizen waren met een bus. Onder hen veel vrouwen en kinderen. Hiernaast vielen 27 gewonden. Dat melden de autoriteiten via Reuters. Het incident vond plaats op de snelweg in Farah die de provincie-hoofdsteden van Herat and Kandahar verbindt, aldus politiewoordvoerder Mohibullah Mohib.

Taliban of niet: Burgerslachtoffers Afghanistan door bermbommen nemen toe in aantal

“De bom werd recent geplaatst door Taliban-rebellen om Afghaanse en buitenlandse veiligheidstroepen te viseren”, zo vervolgde Mohib om vervolgens te benadrukken dat de meeste doden vrouwen en kinderen zijn.

De Taliban liet via een woordvoerder echter weten dat hun strijders niet verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van bermbommen in het gebied. “De ontploffing werd niet veroorzaakt door [activiteiten van] de Taliban”, aldus woordvoerder Zabihullah Mujahid. “We onderzoeken het voorval.”

Op dit moment heeft niemand de ontploffing opgeëist. De autoriteiten wijzen er echter op dat het aantal slachtoffers die hun leven of ledematen verliezen door bermbommen toenemen in aantal. Dit zou wél te wijten zijn aan de Taliban, die op dit moment meer gebied controleert dan op elk ander punt sinds hun nederlaag tegen Amerikaanse troepen 18 jaar geleden.

Lees ook:

Afghanistan: Aanslag op vice-presidentskandidaat eist 20 levens