Dinsdagavond hebben 18 tot 39 overheidstroepen het leven gelaten in de westelijke provincie van Badghis, Afghanistan. De slachtoffers waren door de VS getrainde commando’s. De elitetroepen werden uitgezonden om de Taliban te bestrijden, maar werden in een hinderlaag gelokt. Dat zegt de gouverneur van het district Ab Kamari, Khudadad Khan, en meldt onder meer Reuters.

De bedoeling van de operatie was het overmeesteren van een belangrijke Taliban-leider, zo liet de persdienst van de overheid weten woensdag. Het zou gaan om een informele ‘districtgouverneur’ van de islamistische terreurgroep, die grote delen van Afghanistan controleert. De nachtelijke raid liep echter mis.

Taliban stelt hinderlaag op en doodt minstens 18 tot 39 elitetroepen van overheid Afghanistan: Gebrek aan coördinatie?

Volgens Farid Akhizai, een provinciaal raadslid in Badghis, zouden de Taliban de Afghaanse regeringstroepen hebben omcirkeld en 18 commando’s gedood hebben en nog eens 11 gevangen hebben. 10 soldaten zijn vermist. Persbureau BELGA spreekt zelfs over 34 doden. De Taliban zelf stelt dan weer 39 soldaten te hebben gedood en 16 te hebben gevangen. De gouverneur van Ab Kamari – Khudadad – zei dat een gebrek aan coördinatie verantwoordelijk was voor de mislukking van de operatie. “De operatie werd uitgevoerd om een schuilplaats te bestormen van verschillende Taliban-bevelvoerders, maar de militanten ontruimden het gebied al twee dagen geleden”, zo zei de gouverneur nog.

De fataliteiten zijn niet uniek – zittend president Ashraf Ghani zei begin dit jaar dat meer dan 45.000 veiligheidstroepen zijn gedood sinds zijn machtsdeelname in september 2014 – maar wel treffend. De Afghaanse commando’s zijn immers door de Verenigde Staten opgeleid en worden beschouwd als de best getrainde en uitgeruste antiterreurtroepen in Afghanistan. De eenheid wordt dan ook hevig ingezet.