Het rechtsnationalistische Alternative für Deutschland (AfD) krijgt te maken met een tegenvaller van formaat. In de aanloop naar de Saksische deelstaatverkiezingen besliste de regionale kiescommissie dat slechts 18 van de 61 AfD-kandidaten effectief mogen deelnemen aan de verkiezingen.

De kiescommissie van de Duitse deelstaat Saksen besliste vrijdag dat slechts 18 van de 61 AfD-kandidaten mogen deelnemen aan de Saksische deelstaatverkiezingen, die op 1 september zullen plaatsvinden. De commissie wees naar het feit dat de partij de kandidaten over twee lijsten had verdeeld, die bij twee afzonderlijke partijcongressen werden samengesteld en later werden samengevoegd tot één lijst van 61 kandidaten. Volgens de kiescommissie was deze methode ongeldig. Daarom besloot de commissie dat enkel de eerste lijst van kandidaten, die uit 18 kandidaten bestaat, mocht deelnemen.

AfD mogelijk grootste in Saksen

De AfD staat erg sterk in Saksen. Mogelijk wordt de partij er zelfs de grootste. In de peilingen is de partij verwikkeld in een nek-aan-nekrace met christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel. Op dit moment heeft de AfD negen van de 120 zetels in het Saksische parlement. Volgens de huidige peilingen zal dat aantal mogelijk stijgen tot 30, al lijkt dat na de beslissing van de kiescommissie erg onzeker.

De Saksische AfD-voorzitter Jörg Urban noemt het besluit van de kiescommissie een “samenzwering” van de gevestigde partijen. Volgens hem proberen zij zo hun “sterkste politieke concurrent […] in Saksen te verzwakken”. De Saksische partijafdeling zal in beroep gaan tegen het besluit, maar dat beroep kan wel pas plaatsvinden na de verkiezingen.