“Vlamingen et Wallons: donnez een sterk signal en likez deze pagina si vous ne voulez niet encore attendre 541 dagen op een gouvernement!”, zo klinkt het in een bizar Franco-Nederlands op een nieuwe Facebook-pagina ‘Nationaal Debat Nationale’. Leffe, een product van de Belgisch-Braziliaanse biermultinational, blijkt achter de pagina te zitten. De Facebookcampagne heeft als zelfverklaard doel om zo snel mogelijk een Belgische regering te verkrijgen. In dit kader heeft het bedrijf een pallet Leffe met een geel label opgestuurd naar het hoofdkwartier van de PS, en een pallet Leffe met rood label naar het hoofdkwartier van de N-VA. “Zal de Parti Socialiste (PS) un peu de jaune accepteren? 
La N-VA va-t-elle accepter een beetje rood?”

“Bart, een beetje rood à la table? Het debat is open!”, zo staat er te lezen op een groot pallet met Leffe-bier, afgeleverd op het N-VA-hoofdkwartier ter attentie van N-VA-voorzitter Bart De Wever. PS-voorzitter Elio Di Rupo kreeg hetzelfde, maar dan met omgekeerde boodschap. Op een geel pallet Leffe staat te lezen: “Elio, un peu de jaune aan je tafel? Het debat is ouvert!” Dit alles is te zien in enkele filmpjes die sinds woensdag hevig geadverteerd worden op Facebook.

Foto: Screenshot van een update door Leffe op haar nieuwe Facebookpagina. “Onze politici moeten in staat zijn om een federale regering te vormen… als wij in staat zijn om Walen en Vlamingen te verenigen op eenzelfde Facebookpagina.”

AB InBev: “Like cette pagina, si tu wil vite een gouvernement”

“Het gaat om een ludieke actie, over een thema waarin wij zelf geen positie innemen”, zo vertelt Laure Stuyck, woordvoerder bij AB InBev, aan SCEPTR. “We willen wel mensen aanmoedigen om te discussiëren, te praten, want we weten dat dit tijdens de zomer sowieso gebeurt. Veel mensen die over politiek praten en bier brengt mensen samen. We nodigen mensen uit om met een Leffe erbij te discussiëren”.

Stuyck herhaalt nadrukkelijk dat AB InBev geen positie inneemt in het debat. “We gaan er wel van uit dat er een algemene consensus is dat mensen willen dat er gepraat wordt, vandaar onze uitnodiging.” De boodschappen die worden gepromoot laten echter weinig twijfel toe. Wie het Franco-Nederlands ontcijfert leest al snel: “Onze politici moeten in staat zijn om een federale regering te vormen als wij ins staat zijn om Vlamingen en Walen te verenigen op deze pagina.” En nog: “Vlamingen en Walen: geef een sterk signaal en like deze pagine als jullie niet nog 541 dagen willen wachten op een regering!”, een referentie aan de formatie van 2010-2011 toen België het wereldrecord brak voor het langst zonder een regering te zitten.

N-VA: “Leuke actie, maar weinig boodschap aan”

“We hebben het pallet niet in ontvangst genomen. Het gaat om een commerciële actie, die wel origineel en goed gevonden is. Maar we hebben daar weinig boodschap aan”, zo vertelt Xavier Lesenne, adjunct-woordvoerder bij N-VA. “Het blijft natuurlijk wel onze vraag om met de PS te praten. Want zonder praten kom je nergens natuurlijk.. AB InBev wil echter vooral hun product in de markt brengen en niet zo zeer een snelle formatie, denk ik. In ieder geval gaan we ons niet laten leiden door een bedrijf om een regering [sneller] te vormen.” 

Bij de PS was niemand direct bereikbaar voor een reactie. De partij liet eerder al weten geen gesprek te wensen met de N-VA.

In 2018 veranderde AB InBev nog de naam van hun populaire pils Jupiler naar ‘Belgium’, dit in teken van het WK Voetbal. Het Belgische elftal bereikte toen de derde plaats door in de troostfinale Engeland te verslaan.

Lees ook:

AB InBev verandert Leffe Kerstbier in ‘Winterbier’

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken