Er vielen zeker 34 doden na de brandstichting donderdag in de studio van Kyoto Animation (KyoAni) – een producent van ‘anime’ of Japanse animatiefilms. Het is de ergste massamoord in de recente Japanse geschiedenis. De dader zou de studio beschuldigd hebben van plagiaat.

Er vielen zeker 34 doden na de brand donderdag in de studio van Kyoto Animation (KyoAni) – een producent van ‘anime’ of Japanse animatiefilms. De vermoedelijke dader, de 41-jarige Shinji Aoba, liep donderdag het gebouw binnen en goot brandbare vloeistof uit een emmer. Hij zou “sterf” geroepen hebben terwijl hij de brand aanstak.

Ergste massamoord in recente Japanse geschiedenis

Toen de brand begon bevonden zich ongeveer 70 mensen in de studio. Mensen zouden uit de ramen van het gebouw zijn gesprongen om aan de brand te ontsnappen. De meeste slachtoffers werden op een trap gevonden die naar het dak leidt. De deur naar het dak zat op slot, waardoor de mensen binnen gevangen zaten. Ook had het gebouw geen sproeiers of brandkranen.

Aoba zou de studio beschuldigd hebben van plagiaat. Hij zou naar Kyoto gereisd zijn om benzine te kopen, om die klaar te maken in een park in de buurt van de studio. De man zou in het verleden behandeld zijn voor mentale problemen. Ook kreeg hij in het verleden een gevangenisstraf van 3,5 jaar omwille van een overval. De studio kreeg in het verleden al doodsbedreigingen.

Het is de dodelijkste massamoord in Japan van de afgelopen decennia. Het is tegelijkertijd de dodelijkste brand in Japan sinds 2001, toen 44 mensen omkwamen bij een brand in Kabukicho in Tokio.

Anime

KyoAni stond ook te boek als een studio waar goede werkomstandigheden golden, terwijl de rest Japanse animatie-industrie berucht is omwille van de slopende werkomstandigheden. Kyoto Animation stond erom bekend veel jonge vrouwen aan te werven. Onder de slachtoffers in het gebouw bevonden zich zeker 20 vrouwen en 12 mannen.

‘Anime’ en ‘manga’ – Japanse stripverhalen – zijn enkele van de belangrijkste exportproducten van Japan. Wereldwijd bereiken de tekenfilms en strips een publiek van honderden miljoenen mensen. Kyoto Animation is een relatief populaire studio, met reeksen als ‘Lucky Star’, ‘K-On!’ en ‘Haruhi Suzumiya’.