Het elektronische muziekfestival Tomorrowland ging afgelopen weekend van start. Reeds 24 dealers en 231 druggebruikers zijn sindsdien opgepakt, zo deelde het parket van Antwerpen woensdagmiddag mee samen met de politie op een persconferentie. En dat is allicht slechts de top van de ijsberg. Ook opmerkelijk: Slechts één van de dealers is een Belg. Hiermee zet Tomorrowland zijn reputatie van kosmopolitisch evenement verder in de verf. Maar niet alleen drugsmisdaad plaagt het festival. Twee Marokkaanse gauwdieven hebben zo de politie aangevallen met pepperspray waardoor twee andere verdachten konden ontkomen. 

De politie is talrijk aanwezig op Tomorrowland. De federale politie coördineert er samen met maar liefst 26 politiezones en één politieschool, en moet zo instaan voor de veiligheid. Er wordt verkeerstoezicht georganiseerd, maar ook anti-drugspreventie. Er zijn zichtbare controles aan de ingang van het festival en er wordt anoniem toezicht gehouden op het domein. Ook gauwdiefstal wordt tegengegaan. Het parket onderhoudt eveneens een permanente aanwezigheid.

Kosmopolitisch gezelschap van dealers op Tomorrowland

De lokale politie van Antwerpen heeft al een groot aandeel verworven in het betrappen van drugdealers. Reeds 24 werden er opgepakt, waarvan 21 worden gedagvaard voor themazittingen in het najaar. Bij drie van hen waren de hoeveelheden echter zodanig groot dat de onderzoeksrechter besloot om de verdachten aan te houden. Onder hen ook de Nederlandse actrice Imanuelle Grives.

Naast de Nederlandse Grives nog 9 andere Nederlanders, 6 Britten, 3 Italianen, 2 Amerikanen, een Spanjaard, een Duitser en dus één Belg. Niemand van hen is jonger dan 22 jaar of ouder dan 46. Er is tevens zo’n 16.865 EUR cash en 505 Britse pond in beslag genomen, naast 820 XTC-pillen (waarvan 75 vals), 139 gram cocaïne (waarvan 14 gram vals), 196 gram MDMA, 9 gram cannabis, 1 gram hasj, 153 gram ketamine en 54 milliliter GHB. De kleine hoeveelheden ‘softdrugs’ zijn niet toevallig. “Gezien de ernstigere effecten van harddrugs, ligt onze focus minder op softdrugs”, klinkt het bij het parket.

Marokkanen zetten pepperspray in tegen politie, andere verdachten kunnen ontkomen

Ook de inspanningen tegen gauwdiefstal lijken enige vruchten af te werpen. Er zijn 8 dieven betrapt. Meestal proberen zij portefeuilles, GSM’s en andere waardevolle zaken te stelen. Ook dit gezelschap is zeer mondiaal: Twee Roemenen van 29 en 48 jaar, twee Colombianen van 27 en 46 jaar, één Braziliaan van 36 jaar, één Senegalees van 33 jaar en twee Marokkanen. Vijf van hen blijven aangehouden door de onderzoeksrechter.

De Marokkanen in kwestie hadden echter pepperspray ingezet tegen de politie, waardoor twee andere verdachten konden ontsnappen. Zestien festivalgangers en vier medewerkers van de security raakten evenzeer gewond door die pepperspray-aanval. “Het gaat om betrapping op heterdaad, weerspannigheid tegen politie en wapengebruik tegen politie. Het gaat om zeer ernstige feiten”, benadrukt het parket nog via Het Laatste Nieuws.

De cijfers lijken na één weekend overigens geen trendbreuk met zich mee te brengen en blijven in lijn met de geregistreerde misdrijven vorig jaar. Toen werden in totaal 63 drugdealers op heterdaad gevat. Hun nationaliteiten waren toen evenzeer divers: Brits, Nederlands, Italiaan, Deens, Canadees, Belgisch, Roemeens, Australisch, Israëlisch, Duits, Noors, Zwitsers & Braziliaans.

Lees ook:

Bekende Nederlandse actrice opgepakt voor dealen op Tomorrowland