Eén op de drie Belgen die zich aanmeldt bij het Genderteam van het UZ Gent is tussen de 12 en de 18 jaar. Dat blijkt uit verslaggeving van Het Laatste Nieuws. Meer en meer kinderen blijken de stap te zetten om hun geslacht te veranderen sinds begin jaren 2000, zo blijkt. Daarenboven is totale aantal transgenders die zich aanmelden voor een operatie maar liefst vervijftienvoudigd sinds 2010.

“Hun aandeel is fel toegenomen tegenover het begin van de jaren 2000, maar blijft de laatste jaren [wel] hangen”, zo vertelt professor Guy T’Sjoen, diensthoofd op de dienst Endocrinologie en stofwisselingsziekten bij UZ Gent aan Het Laatste Nieuws. “We hadden verwacht dat de jongeren sneller een groot aandeel zouden innemen, maar dat gebeurt voorlopig niet.”

Aantal transgenders die zich aanmelden voor operatie vervijftienvoudigd op 8 jaar tijd

Het totale aantal van mensen die aan een geslachtsverandering willen beginnen, neemt echter wel drastisch toe. “Vorig jaar meldden 456 Belgen zich bij ons. In 2016 en 2017 waren dat er nog 300, in 2010 slechts 30”. Dat is een vervijftienvoudiging op amper 8 jaren.

Hoeveel transgenders er zich precies in België bevinden, is evenwel niet duidelijk. “Wij tellen enkel wie zich aanbiedt voor zorg. Wie nog nadenkt, elders gaat of hormonen via internet bestelt, kennen wij niet. Een grove schatting is dat er in ons land 30.000 transgenders zijn.”