YouTube heeft op woensdag 5 juni haar beleid rond “haatdragende taal” strenger gemaakt. Dit gebeurde na een online drukkingscampagne door linkse media en was vooral gericht op haar conservatieve concurrentie. De populaire Steven Crowder is het bekendste slachtoffer. Op Twitter wordt de zaak besproken onder #VoxAdpocalypse en #YouTubePurge, die nu trendend zijn. 

Het populaire videoplatform maakt deze keer vooral gebruik van “demonetisation”, dit is het droogleggen van de reclame-inkomsten bij mensen die filmpjes op Youtube zetten. Aanleiding van deze actie was de vete tussen de extreemlinkse Carlos Maza en de centrumrechtse Steven Crowder. Maza is een journalist bij het ultra-progressieve Vox. Zijn filmpjes werden onder vuur genomen en inhoudelijk weerlegd door de komiek en criticus Steven Crowder. Hij spotte ook met de figuur van Maza, die zichzelf omschrijft als “nicht” en marxist. Die spot zou volgens YouTube nu plots homofoob en discriminerend zijn. Opvallend, Maza riep zelf onlangs nog op om conservatieven publiekelijk te vernederen. Daartegen werd geen actie ondernomen.

Niet in strijd met community guidelines

YouTube, een dochteronderneming van Google, zei dat Crowder zich schuldig maakte aan ” voortdurende, negatieve acties die de bredere gemeenschap beschadigden.” maar gaf eveneens toe dat zijn video’s niet in strijd waren met de community guidelines. Daarom liet het platform diens filmpjes wel staan. Dit in tegenstelling tot wat uit progressieve hoek geëist werd. In het verleden voerde het linkse Vox ook al een campagne tegen de populaire youtuber Pewdiepie. Die laatste is niet eens politiek of rechts, maar loopt niet in de linkse pas en wordt dus geregeld geviseerd in de reguliere media. Ook de Vlaamse media werkt mee aan deze lastercampagnes.

(Lees verder onder de tweet)

“Gezaghebbende bronnen”

Opvallend is ook dat YouTube meer gebruik zal maken van “gezaghebbende bronnen”. Hiermee bedoelt ze (linkse) mainstream media. Nochtans is het net die media die achteruitgaat ten voordele van nieuwe en scherpere online inhoud. Diezelfde media zendt eveneens grofgebekte komieken uit die president Trump in het bijzonder vaak beledigen, los van de vele fake news verhalen waarmee de media hem wil beschadigen. Een hypocrisie die Crowder in zijn laatste uitzending ook aanhaalt.

Mensen die Steven Crowder willen steunen kunnen dit doen door lid te worden van zijn “mug club”.

https://www.youtube.com/watch?v=NEgvT1DsHnE

Veel kanalen geraakt

Crowder is echter niet het enige kanaal dat geraakt werd. Andere populaire kanalen die reclame-inkomsten zagen verdwijnen of waarvan filmpjes zijn verwijderd, zijn Sinatra_Says, , The Iconoclast,  James Allsup  , Ford Fischer Milo Yiannopoulos, Gavin McInnes en zelfs het progressieve drunken peasants . Verder ook nog en Red Ice TV, Black Pigeon Speaks, Revenge Of The Cis, Dan Dicks, Tailed Feature, Owen Benjamin en Count Dankula. Tenslotte zijn er ook nog enkele echt hevig racistische kanalen die getroffen zijn, maar dat is een zeer klein aantal. Het betreft bijvoorbeeld het kanaal van Varg Vikernes en een paar andere randfiguren.

De impact van het droogleggen van reclame-inkomsten is eerder beperkt voor politieke kanalen, maar is vooral symbolisch erg belangrijk. Het onderlijnt de steeds krimpende vrijheid van meningsuiting door “big tech”, de steenrijke en oppermachtige multinationals die de koers van het internet bepalen. Opvallend genoeg met de instemming en steun van “anti-kapitalistisch links”.