Geert-Jan Knoops – de advocaat van Geert Wilders (PVV) in de ‘minder Marokkanen’-zaak – zegt bewijs te hebben dat de voormalige Nederlandse minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) druk uitoefende om de PVV-leider te laten vervolgen. Dat schrijft De Telegraaf.

Geert Wilders (PVV) sprak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zijn aanhangers toe in Den Haag. Hij vroeg de aanwezigen of ze “meer of minder Marokkanen” wilden. Waarop het publiek“minder” scandeerde. “Dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders toen.

Druk door minister Ivo Opstelten (VVD)

Wilders werd daarop vervolgd door het Nederlandse Openbaar Ministerie op verdenking van ‘groepsbelediging’ en ‘aanzetten tot haat en discriminatie’. Wilders werd in 2011 al eens vrijgesproken voor dezelfde aanklachten. Geert-Jan Knoops – een van de advocaten van Wilders in de zaak – zegt bewijs te hebben “dat men al in 2011 bezig was om een nieuwe aanleiding te zoeken om Wilders te laten struikelen”.

Het OM zou tot vervolging zijn overgegaan na druk van de toenmalige minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). Dat beweert een anonieme ambtenaar die destijds een gesprek tussen Opstelten en secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink had opgevangen. Volgens de ambtenaar zei Opstelten dat het OM Wilders moest vervolgen “omdat hij ons te veel voor de voeten loopt”.

“Honderd procent politieke vervolging”

De man wil naar eigen zeggen anoniem blijven omdat hij vreest voor represailles. Volgens hem zou zijn anonimiteit niet door het OM gewaarborgd blijven. De man zou volgens de advocaat van wilders wel bereid zijn om zijn identiteit te onthullen tegenover de rechtbank.

Wilders zelf noemt het het “schokkend om te zien dat een oud-ambtenaar verklaart dat ik vervolgd moest worden omdat ik mensen ’te veel voor de voeten zou lopen’”. Hij heeft het over een “honderd procent politieke vervolging”.

ADVERTENTIE