Zowel in Vlaanderen als Wallonië vinden er ‘onorthodoxe’ aanzetten in het licht van een regeringsformatie plaats. Terwijl men in het verleden na enkele aftastende gesprekken begon te formeren, werken PS en Ecolo momenteel aan een “kernprogramma”“De situatie is erg ingewikkeld en wij zijn erg creatief” klinkt het volgens VRT NWS bij PS-kopstuk Paul Magnette.

In Wallonië liggen de kaarten, sinds de keuze van de christendemocraten voor de oppositie, moeilijk. Hoewel een Waalse regering bestaande uit PS en MR (eventueel aangevuld met Ecolo) over een ruime meerderheid beschikt, kiezen de Franstalige socialisten voor een “zo progressief mogelijke coalitie”.

Met andere woorden: zonder de liberalen als het kan, met de liberalen als het echt moet. Zo lanceerde Ecolo eerder deze week al het voorstel van een ‘klaprooscoalitie’; een minderheidsregering bestaande uit PS, Ecolo en vertegenwoordigers van het (bevriende) middenveld. “Er is voor ons geen cordon sanitaire rond de MR. Het enige cordon sanitaire van de PS, is dat tegen uiterst rechts”, klinkt het bij Magnette.

Geen regeringsonderhandelingen

Momenteel onderhandelen de socialisten en ecologisten over een “kernprogramma”, iets wat ze later aan het Waalse Parlement willen voorleggen. “Met cdH en PTB hebben twee partijen zich al teruggetrokken. Wij gaan nu verder met de partij die inhoudelijk het dichtst bij ons staat, en dat is Ecolo”, klinkt het bij Magnette. “De situatie is erg ingewikkeld en wij zijn erg creatief”, citeert VRT NWS de PS-kroonprins.

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet spreekt volgens de publieke omroep niet over ‘regeringsonderhandelingen’. “Zo ver zijn we nog niet. Dit zijn zelfs nog geen onderhandelingen”, klinkt het. “Bij de bijeenkomst vandaag willen we vooral het antwoord horen van de PS op onze voorstellen. Er is absoluut geen sprake van een kartel”, aldus de ecologist.