PS-kopstuk Paul Magnette, die samen met zijn partijvoorzitter Elio Di Rupo de Waalse formatieonderhandelingen leidt, wil “een zo progressief mogelijke coalitie” in Wallonië. Dat heeft hij verkondigd aan Le Soir. Dat kan betekenen dat er een Waalse radicaal-linkse regering aan de macht komt met Ecolo, PS en PVDA. Maar ook een ‘watermeloen’-regering met Ecolo en PS, gedekt door gedoogsteun van de PVDA is “een serieuze piste”.

Voor de PS blijkt het menens. Na te zijn uitgesloten door cdH en MR in 2017 op gewestniveau, zijn Magnette en Di Rupo van plan om een zo links mogelijks Wallonië te betonneren. Om hiervoor de nodige zetels te verkrijgen, kijkt men naar de communisten van PVDA/PTB . Officieel liggen alle opties nog open (behalve met het kleine cdH dat zichzelf buiten spel heeft gezet), maar Magnette verklaarde deze ochtend reeds dat de PVDA haar ‘rode lijnen’ al mag voorstellen, en dat hij bereid is om “heel de dag, zelfs heel de nacht met de PVDA te spreken”. De toekomst ziet er dus rood uit in Wallonië, donkerrood zelfs.

PS-coryfee Magnette brengt serenade voor PVDA: “Willen zo progressief mogelijke coalitie”

“Ik hoop echt dat we een akkoord kunnen vinden om een zo progressief mogelijke coalitie te sluiten, namelijk die tussen de PS, Ecolo en de PVDA”, liet Magnette nog eens ondubbelzinnig optekenen in Le Soir“Afgelopen week hebben we zeer interessante gesprekken gehad. Er bestaan overeenkomsten. We moeten de PVDA overtuigen dat er dingen mogelijk zijn in Wallonië.” 

En zelfs als dat niet lukt, klopt de PS liever niet aan bij de MR. Dan zou de PS met Ecolo een minderheidsregering willen vormen die dan “geval per geval” steun gaat gaan zoeken bij de PVDA. “Die formule bestaat in 9 van de 28 landen in de EU. Waarom niet hier? Dit is een serieuze piste die bijvoorbeeld ook meer rechten zou geven aan het parlement.”

Of dit onorthodox voorstel vlees zal worden, zal nog moeten blijken aan de al dan niet eerlijke intenties van de PS. De PVDA liet al weten het nodige “wantrouwen” te hebben in de gang van zaken. In ieder geval is het opvallend dat mainstream links in Wallonië nu zo openlijk hengelt naar de (gedoog)steun van de communistische PVDA, terwijl in Vlaanderen sterke geruchten circuleren over een N-VA-minderheidsregering met gedoogsteun van het uitgesproken rechtsnationalistische Vlaams Belang. Wallonië en Vlaanderen lijken zo steeds meer op olie en water.