“Witter dan wit: met de Dash-slogan kan je ook de VRT-zenders omschrijven.” Zo leidt De Morgen een van haar recentste dieptestukken in, naar aanleiding van de Monitor Diversiteit 2018 die de VRT zelf bijhoudt. Problematisch, want “als je geen moeite doet om een ander publiek aan te boren, ga je altijd hetzelfde publiek bedienen: wit”, zo citeert de Persgroep-krant onder meer Abbie Boutkabout van de linkse en multiculturalistische vzw Kif Kif. Enkel Ketnet krijgt enige genade. De jeugdzender zou volgens de door De Morgen geraadpleegde deskundigen wél nog net divers genoeg zijn. 

Volgens het linkse dagblad De Morgen – dat sinds haar oprichting 0 allochtone hoofdredacteurs heeft gehad – heeft de VRT een diversiteitsprobleem. En ook zenders die niet onder de Vlaamse staatsomroep vallen zouden het ‘te wit bakken’. Dat zou problematisch zijn, want “als je geen moeite doet om een ander publiek aan te boren, ga je altijd hetzelfde publiek bedienen: wit”, zo vertelt redactiecoördinator bij het linkse Kif Kif Abbie Boutkabout over Eén en Canvas in De Morgen. Enkel Ketnet zou het degelijk doen, met 9,7% allochtonen op het scherm. En met allochtonen bedoelt men in feite niet-‘wit’: want van niet-Belgische komaf zijn volstaat niet, men moet één of meerdere ouders hebben die zijn geboren buiten de EU-15.

Percentage niet-blanken op Ketnet “nog veel te weinig om het superdiverse Brussel of Antwerpen te reflecteren”

En voor Leen d’Haenens, professor communicatiewetenschappen aan de KU Leuven, mag het zelfs nog wat minder blank zijn bij Ketnet. “Dat percentage is nog veel te weinig om het superdiverse Brussel of Antwerpen te reflecteren, maar het is een begin”.

De prevalentie van andere rassen op de andere zenders zijn “daarentegen ronduit dramatisch”, zo schrijft de krant verder. “In 2018 was slechts 6,7 procent van de mensen op Eén een nieuwe Vlaming. Dat is een stevige achteruitgang tegenover het jaar ervoor (7,8 procent). Op Canvas bedroeg het aantal 7,7 procent, de zwakste score in jaren.”

VRT zou opzettelijk blank publiek willen bedienen door blanken

Volgens d’Haenens zou de VRT dit zowaar met opzet zo organiseren. Opvallend, want discriminatie bij aanwervingen op basis van ras is strafbaar. “Eén doet het niet goed en dat verwondert me niet. De zender doet natuurlijk aan publieksmaximalisatie. De kijkcijfers gaan voor alles en daarvoor wil hij maximaal appelleren aan de gemiddelde witte Vlaming. Hun journalisten, presentatoren en spelkandidaten vallen bezwaarlijk divers te noemen.”

En zelfs Reggae Geel krijgt een veeg uit de pan vanwege de nochtans zelf zeer blanke De Morgen-schrijver Fernand Van Damme. “Kijk een halfuur naar Ketnet en je hebt al meer kleur gezien dan de wachtrij voor de foodtrucks op Reggae Geel”, klinkt het.

Dat allochtonen van bijvoorbeeld Turkse – en in mindere mate ook Marokkaanse – origine een grote voorkeur hebben voor de eigen (TV-)media in eigen taal, wordt niet vermeld in het De Morgen-stuk. Opmerkelijk, want dit feit valt nochtans veel meer te verklaren door de organisatie van de eigen allochtone cultuur(producten) dan wel door een zogezegd te blanke VRT. Dat allochtonen daarenboven disproportioneel minder hoog-opgeleiden genieten, en dat er dus minder allochtone potentiële nieuwsankers en dergelijke meer voorhanden zijn, blijft eveneens onvermeld.