Volgens een vernietigend VN-rapport dat op woensdag werd gepubliceerd moet de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman onderzocht worden in het kader van de moord op de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Volgens het rapport is er “geloofwaardig bewijs” dat bin Salman en andere Saoedische functionarissen aansprakelijk zijn voor de moord.

Het forensisch VN-rapport telt 100 pagina’s en werd op woensdag gepubliceerd. Volgens Agnes Callamard, speciaal rapporteur van de VN, is moord op de journalist een “internationale misdaad”. “Het is de conclusie van de speciale rapporteur dat Khashoggi het slachtoffer is geworden van een opzettelijke executie met voorbedachten rade, een buitengerechtelijke moord waarvoor de staat Saudi-Arabië verantwoordelijk is volgens de internationale mensenrechtenwetgeving”, klinkt het.

Kroonprins ontkent betrokkenheid

In het rapport wordt onder meer gewag gemaakt van een confrontatie met een Saoedische functionaris, die tegen Jamal Khashoggi gezegd zou hebben dat ze hem “komen halen”. Volgens het rapport, dat werd samengesteld op basis van opnames binnen het Saoedische consulaat in Istanboel, “wordt gesuggereerd dat Khashoggi een verdovend middel kreeg toegediend en vervolgens met behulp van een plastic zak had kunnen worden gestikt”.

Khashoggi werd op 2 oktober 2018 vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft steeds ontkend iets met de moord te maken te hebben. Volgens hem handelden de daders op eigen houtje.

Het rapport maakt echter brandhout van die bewering. Zo zou er geloofwaardig bewijs zijn dat onder meer de kroonprins aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor de misdaad. De moord was daarenboven buitengerechtelijk en de poging tot ontvoering zou een schending van de internationale mensenrechtenwetgeving zijn, aldus het rapport.

“Belemmering van rechtsgang”

Ook zou het Saoedisch onderzoek naar de moord niet te goeder trouw uitgevoerd zijn en kunnen aanzien worden als belemmering van de rechtsgang. Men eist ook dat het proces tegen elf verdachten in Saoedi-Arabië wordt opgeschorst, omdat het geheim en niet geloofwaardig zou zijn.

“Tot op heden heeft de Saoedische staat nagelaten zijn verantwoordelijkheid voor de moord op de Khashoggi publiekelijk te erkennen en heeft het er niet in toegestemd zich te verontschuldigen bij de familie, vrienden en collega’s van de Khashoggi voor zijn dood en de manier waarop hij is vermoord”, klinkt het.