PS-kopstuk Paul Magnette pleitte gisteren voor een ‘noodregering’ bestaande uit – evident – de PS, sp.a, CD&V, MR, Open Vld, Groen en Ecolo. Die regering – zonder de N-VA – zou zich dan moeten bezighouden met onder meer de (ontspoorde) begroting. “De PS en de N-VA zijn de grootste fracties in de Kamer. Zij dragen dan ook de eerste verantwoordelijkheid om mee een regering mogelijk te maken”, reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke tegenover Radio 1-programma ‘De ochtend’. Een “coup tegen de Vlaamse democratie”, klinkt het bij Vlaams Belang-Kamerfractieleidster Barbara Pas.

Haast geen enkele Vlaamse partij is te spreken over het voorstel van PS-kopstuk Magnette om een noodregering te vormen. Volgens Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is het “compleet naast de kwestie”“Het heeft zelfs geen zin om er maar commentaar op te geven”, stelt Rutten op Twitter.

Beke schuift verantwoordelijkheid door naar N-VA en PS

CD&V-voorzitter Wouter Beke hoorde de PS “op één dag tijd al drie keer iets anders […] zeggen”. Zo zette Di Rupo gisterenochtend de deur voor een regering met N-VA open, deed ze wat later dicht en ‘s avonds lanceerde Magnette zijn voorstel om een noodregering te vormen.

Die noodregering gaat evenwel in tegen het scenario waar informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) op aansturen. “De PS en de N-VA zijn de grootste fracties in de Kamer. Zij dragen dan ook de eerste verantwoordelijkheid om mee een regering mogelijk te maken”, stelde Beke in Radio 1-programma ‘De Ochtend’. “Ik zou iedereen aanraden om het werk van de informateurs niet te bemoeilijken”, liet de christendemocraat optekenen.

Pas: “Coup tegen de Vlaamse democratie”