Wouter Verschelden van Newsmonkey vermoedt dat er meer aan de hand is dan gewoon wat politiek theater tussen Vlaams Belang en N-VA. Eerder vorige week zei ex-Kamerlid Hendrik Vuye nog dat N-VA Vlaams Belang zou doodknuffelen met minder dan eerlijke intenties. Het Vlaams Belang toont zich echter zeer bereid tot een compromis maken, en nu circuleert het idee van een rechtse minderheidsregering met Vlaams Belang en N-VA, zo schrijft Verschelden.

De groeiende impasse federaal vergroot de kansen op een samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang op Vlaams niveau, zo schrijft Newsmonkey op basis van ‘insider’-informatie. “Wij willen echt confederalisme of een serieus pakket aan staatshervorming. Maar je ziet natuurlijk wat er bezig is federaal, in welke richting het kantelt”, zo klinkt het binnen de N-VA-top. “Nu al staan ze te zwaaien met ‘de economische noodtoestand’, als het communautaire niet snel langs de kant wordt geschoven. Ja, dan weet je hoe laat het is”.

Houding Van Grieken zorgt voor smeersel van Vlaamse wielenwerk

Daarnaast is men bij N-VA positief verrast door de verzoenende houding van Tom Van Grieken. De Vlaams Belang-voorzitter die zijn partij uit de as deed herrijzen, legt immers ernstige voorstellen op tafel en ook de afgelopen communicatie wordt – met uitzondering van een aantal opgeklopte schoonheidsfoutjes – gewaardeerd. Dat het op Vlaams niveau wel kan lukken, lijkt ook geen toeval, want de radicale posities van het Vlaams Belang (grenscontroles bijvoorbeeld of een 10-jarige migratiestop) zijn federale bevoegdheden.

Anderzijds zou op zoek gaan naar steun in het parlement misschien vereenvoudigd worden door het nieuwe sociale elan van het Vlaams Belang. Die partij wil bijvoorbeeld de wachtlijsten in de zorg aanpakken, iets waar wel steun voor kan gevonden worden bij bijvoorbeeld sp.a. Ook het omgekeerde behoort tot de mogelijkheden: een minderheidsregering met N-VA en bijvoorbeeld Open Vld, met gedoogsteun van Vlaams Belang kan mogelijk verteerbaarder zijn qua kabinetssamenstelling.

(Lees verder onder de tweet.)

Volgens Verschelden bewijst de circulatie van dergelijke ideeën “in elk geval dat het voor N-VA toch meer dan beleefdheidsbezoekjes zijn, die uren die Van Grieken doorbrengt met De Wever.” Anderzijds blijft een verderzetting van de huidige Zweedse coalitie ook perfect mogelijk. Bij het Vlaams Belang houdt men in ieder geval formeel de lippen op elkaar: “We hanteren radiostilte over de onderhandelingen.”

ADVERTENTIE