In het Verenigde Koninkrijk werd een zwangere mentaal gehandicapte vrouw door de rechter gedwongen om een abortus te laten uitvoeren. De zaak zorgde voor veel ophef. Maandag vernietigde het Hof van Beroep het vonnis op het nippertje.

Vrijdag besliste een rechtbank dat 20-jarige mentaal gehandicapte vrouw, die 22 weken zwanger is, een abortus moest laten uitvoeren. De vrouw zou de mentale capaciteit van een zes- tot negenjarig kind hebben. Volgens drie specialisten – een verloskundige en twee psychiaters – was abortus de beste optie vanwege het risico voor de psychiatrische gezondheid van de vrouw als de zwangerschap doorging. Zowel de vrouw als haar moeder waren tegen de abortus gekant. De moeder van de vrouw bood daarnaast aan om voor het kind te zorgen. Ook een maatschappelijk werkster die met de vrouw werkt vond dat de zwangerschap moest doorgaan.

“Belang van de vrouw”

Rechter Nathalie Lieven, die het oorspronkelijke vonnis velde, noemde de beslissing “hartverscheurend” en zei dat ze zich “er terdege van bewust” was “dat het een immense inmenging is dat de staat een vrouw het bevel geeft om een einde te maken aan de zwangerschap, als blijkt dat ze dat niet wil”. Maar Lieven moest naar eigen zeggen handelen “in het belang” van de vrouw, “niet op basis van de maatschappelijke opvattingen”.

Volgens de rechter zou de vrouw – die een ernstige leerstoornis en een stemmingstoornis heeft – niet begrijpen wat een kind krijgen inhoudt. “Ik denk dat ze een baby zou willen krijgen zoals ze graag een mooie pop zou willen krijgen”, zei Lieven. De rechter redeneerde dat de vrouw meer zou lijden als de baby geboren zou worden en vervolgens weggenomen zou worden, dan wanneer er een abortus plaatsvond.

Hof van Beroep vernietigt vonnis

De zaak zorgde voor ophef en de familie ging in beroep. Ook de Katholieke Kerk sprak zich uit over de zaak. “Het dwingen van een vrouw om tegen haar wil een abortus te laten uitvoeren, en die van haar naaste familie, schendt haar mensenrechten, om nog maar te zwijgen van het recht van haar ongeboren kind op leven in een gezin dat zich heeft geëngageerd om voor dit kind te zorgen”, zei de katholieke bisschop John Sherrington op maandag.

Het Hof van Beroep vernietigde het vonnis van Lieven op maandag. Later zouden de rechters van het Hof van Beroep hun beslissing toelichten.