In Antwerpen is de geplande reconstructie van de moord op Julie Van Espen, die begin vorige maand plaats vond, afgeblazen. Hoofdverdachte Steve Bakelmans (39), die de moord reeds bekende, weigert om mee te werken. Hij is opnieuw weggebracht naar de gevangenis. Dat rapporteert VRT NWS.

Vandaag was een reconstructie gepland in het kader van het moordonderzoek rond Julie Van Espen. De speurders wilden zo meer duidelijkheid verkrijgen over wat er nu precies begin vorige maand is gebeurd. Omstreeks 14u30 stond iedereen – politie, gerecht, de advocaten en Bakelmans zelf – klaar voor de wedersamenstelling. Op het laatste moment verklaarde Bakelmans echter niet te willen meewerken. Gezien verdachten niet kunnen worden gedwongen om mee te werken, werd de reconstructie afgeblazen.

Gekende verkrachter Bakelmans kon door getreuzel gerecht opnieuw toeslaan, en dat werd Julie fataal

Op zaterdag 4 mei trok Bakelmans Julie Van Espen van haar fiets en sleurde haar naar een smalle steeg naast de brug aan het Albertkanaal waar hij haar in het hoge gras probeerde te verkrachten. De jonge vrouw liet zich echter niet doen en vocht met hand en tand terug. De dronken Bakelmans had echter meer kracht en sloeg en wurgde haar met een kabel die er lag tot ze niet meer bewoog. De moordverdachte vertelde aan de speurders dat hij haar vervolgens achterliet in de berm om met haar spullen en fietsmandje naar het trainingscentrum van de Antwerp Giants te wandelen. Het zou daar zijn dat hij gefilmd werd. In een vuilbak ginder stak hij Julie haar reispas, maar omdat haar fietsmand er niet in paste, keerde hij ermee terug. Met behulp van de beelden werd Bakelmans al snel geïdentificeerd en gevat.

Later zou blijken hoe de vermoedelijke dader reeds was veroordeeld in twee verkrachtingszaken. Voor het laatste misdrijf werd hij in 2017 nog veroordeeld tot vier jaar cel, maar hij ging in beroep en mocht vrij beschikken in afwachting. Er werd geen onmiddellijke aanhouding bevolen. En omdat de zaak zolang aansleepte, kon Bakelmans het leven van Julie Van Espen ontnemen op 4 mei. Ze werd 23 jaren oud.