In het asielzoekerscentrum in Mechelen is afgelopen weekend een groepje asielzoekers met elkaar op de vuist gegaan. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Eén asielzoeker raakte daarbij gewond en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Wekelijks vinden er dergelijke incidenten plaats in Belgische asielcentra.

Uit vertrouwelijke rapporten van Fedasil blijkt dat asielcentra in ons land geteisterd worden door geweld. In de laatste 6 maanden van vorig jaar vonden er maar liefst 40 ernstige incidenten plaats in Belgische asielcentra, meer dan één per week dus. Enkele weken geleden werd zelfs een 9-jarige Palestijnse jongen vermoord in een centrum voor asielzoekers in het Antwerpse Broechem.

Tien politieploegen

Ook het nieuwe asielzoekerscentrum in Mechelen blijft niet gespaard van geweld, zo blijkt. In het asielcentrum, dat nog maar enkele maanden geleden haar deuren opende, vond afgelopen weekend een ernstige vechtpartij plaats. De politie moest met een tiental politieploegen ter plaatse gaan om te situatie te bedaren. “Eens ter plaatse keerde de rust vrij snel terug in het opvangcentrum”, zo vertelt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande aan Het Laatste Nieuws.

Eén asielzoeker raakte gewond bij de vechtpartij en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis, aldus Van de Sande nog. De politie startte een onderzoek naar de aanleiding en de omstandigheden van de vechtpartij. Er werden inmiddels twee asielzoekers opgepakt.

Nederland

Niet alleen in België worden asielcentra geteisterd door geweld. Ook in Nederland ondervindt men alsmaar vaker problemen in asielcentra. Medewerkers van asielcentra trokken er enkele maanden geleden nog aan de alarmbel. “Misschien heb ik volgende week wel een mes tussen mijn ribben. En dan is het te laat”, stelde een medewerker aan NOS.

Lees ook:

Wekelijks zware incidenten in Belgische asielcentra