Hetze in links Wallonië. Aanleiding? De verkiezing en nakende eedaflegging van Dries Van Langenhove. De oprichter van de alternatief-rechtse jeugdgroep Schild & Vrienden werd vorige maand verkozen als onafhankelijke kandidaat op een Vlaams Belang-lijst en is voorwerp van een gerechtelijk onderzoek rond racisme. De regels van de Kamer schrijven echter voor dat hij tijdens de eedaflegging, als jongste Kamerlid, de tijdelijke voorzitter – Patrick Dewael (Open Vld) – zal flankeren. De leeftijdgenote van Van Langenhove (26), Melissa Hanus (PS) ziet dat echter niet zitten en wil daarom wegblijven. Ook Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi eiste gisteren dat de prominente rol van Van Langenhove voorkomen wordt. Maar Vlaams Belang wil niet weten van wijken. “Desnoods wordt Dewael geflankeerd door twee Belangers. Wie weet word ik de tweede man”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De PS en Ecolo eisen dat Van Langenhove naar achter wordt geschoven morgen. Dan vindt de installatie van de Kamer plaats. En ook MR liet al kwaad van zich horen. Volgens Khattabi van Ecolo zou men anders de Kamer nog eens laten bevuilen”. Maar Van Langenhove bleek daar gisteren al niet van onder de indruk. “Het volk kiest haar volksvertegenwoordigers, en het volk heeft mij verkozen. Links moet eindelijk de democratie eens leren respecteren”, zei de rechtse jongeling aan onze redactie dinsdag. En de leiding van het Vlaams Belang blijft evenzeer achter Van Langenhove staan.

Van Grieken: “Dries heeft de morele steun van achttien leden van de Vlaams Belang-fractie”

‘We geven geen millimeter toe. Dries heeft de morele steun van achttien leden van de Vlaams Belang-fractie”, zo zegt Van Grieken in Mediahuiskranten De Standaard en Het Nieuwsblad. Patrick Dewael (Open Vld) – die als Kamerlid met de meeste anciënniteit tijdelijk de zitting zal leiden – moet dan maar “eventjes over het drempeltje”, vindt Van Grieken verder, verwijzend naar het reglement van de Kamer. “Dat is duidelijk en kan niet meer worden veranderd.”

Dat Hanus, het jongste Kamerlid van de PS, heeft aangekondigd dat ze niet naast Van Langenhove wil plaatsnemen donderdag, maakt eveneens geen indruk. “Laat de Franstaligen maar doen. Desnoods wordt Dewael geflankeerd door twee Belangers. Wie weet word ik de tweede man.” Van Langenhove was dinsdag ook al weerbaar op Twitter: “Wie nu nog niet doorheeft dat niets mij ervan zal weerhouden om mijn plicht te doen, heeft afgelopen jaar niet goed opgelet.”