Het Vaticaan publiceerde op maandag een boekje als antwoord op de “onderwijscrisis” die volgens de Kerk het gevolg is van de ‘gendertheorie’ – het idee dat mannelijkheid en vrouwelijkheid los gezien kunnen worden van het biologische geslacht. In het document wordt die theorie omschreven als onderdeel van een “verward concept van vrijheid” en een poging “om de natuur te vernietigen”

Het Vaticaan publiceerde op maandag een document van 31 pagina’s, getiteld “Man en vrouw schiep Hij hen: naar een weg van dialoog over de kwestie van gender in het onderwijs“. Het boekje werd door de Congregatie voor Katholiek Onderwijs geschreven als een “instructie” aan katholieke opvoeders over hoe het onderwerp van ‘gendertheorie’ in overeenstemming met de leer van de Kerk aan te pakken.

Gendertheorie

‘Gendertheorie’ is het idee dat mannelijkheid en vrouwelijkheid los gezien kunnen worden van het biologische geslacht. De vraag naar acceptatie van het daarmee gepaard gaande idee van ‘genderfluïditeit’ maakt tegenwoordig steeds meer opgang in sommige kringen.

“Het concept van gender wordt gezien als afhankelijk van de subjectieve mentaliteit van elke persoon, die een geslacht kan kiezen dat niet overeenkomt met zijn of haar biologische geslacht, en dus met de manier waarop anderen die persoon zien”, staat te lezen in het boekje.

“Verward concept van vrijheid”

Verder stelt het document dat gendertheorieën “vaak gebaseerd zijn op niets meer dan een verward concept van vrijheid op het gebied van gevoelens en wensen, of kortstondige verlangens uitgelokt door emotionele impulsen en de wil van het individu, in tegenstelling tot alles wat gebaseerd is op de waarheden van het bestaan”.

Het boekje haalt uit naar theorieën die“het concept van de natuur” proberen “te vernietigen” en“onderwijsprogramma’s en wettelijke trends die een radicale breuk maken met het werkelijke biologische verschil tussen man en vrouw”. Het document roept op tot luisterbereidheid en een dialoog over het onderwerp. Het werd niet ondertekend door paus Franciscus maar citeert hem en vorige pausen meermaals.