Dries Van Langenhove, de oprichter van de rechtse jeugdgroepering Schild & Vrienden (S&V), is formeel in verdenking gesteld door de Gentse onderzoeksrechter. Dat brengt VRT NWS. Enkele maanden geleden beweerde VRT-nieuwsanker Kathleen Cools in Terzake nog bij hoog en laag dat Van Langenhove reeds in verdenking was gesteld. Van Langenhove ontkende dit toen stellig. Later bleek de rechtse opiniemaker en politicus louter impliciet in verdenking gesteld, een juridische situatie die verschilt van formeel in verdenking gesteld zijn. Dat was het geval tot nu dus.

Tegen de S&V-kopman en zijn organisatie loopt al sinds september een onderzoek. Dit na een bezwarende Pano-reportage waaruit bleek dat er racistische grappen zouden gedeeld zijn binnen S&V. Er werden reeds computers in beslag genomen, verhoren afgenomen en huiszoekingen uitgevoerd, maar dit betreft de eerste formele verdenking van Van Langenhove.

Van Langenhove in verdenking gesteld rond overtredingen racisme-, negationisme- en wapenwet

De aanklacht betreft racisme en overtredingen tegen de negationismewet en de wapenwet. Van Langenhove verscheen eerder vandaag al voor de onderzoeksrechter, maar mocht alweer beschikken. Opmerkelijk: VRT NWS schrijft dat één van de voorwaarden van zijn vrijlating een geleid bezoek is aan de Dossinkazerne in Mechelen.

Van Langenhove, die de aantijgingen altijd heeft ontkend, werd afgelopen mei verkozen als federaal parlementslid. Dit als onafhankelijk kandidaat op de Vlaams Belang-lijst in Vlaams-Brabant. Hij neemt als dusdanig donderdag de eed af. Dat betekent dat hij vanaf dan parlementair onschendbaar wordt. Bepaalde onderzoekshandelingen, zoals een verhoor, kunnen dan nog wel, maar voor een aanhouding is de toestemming van het parlement nodig. Ook voor een huiszoeking is dan de aanwezigheid van de Kamervoorzitter gevergd.

Volgens het parket zou dat echter niet van tel zijn. Dit aangezien het onderzoek is gestart terwijl de S&V-oprichter nog geen parlementslid was. Ook wanneer hij donderdag de eed aflegt, hoeft er geen speciale procedure te worden gevolgd om hem voor de rechtbank te dagen, zo beweert het parket.