Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stelt tegenover De Tijd dat er in zijn programma “geen greintje racisme” zit. “Mijn stijl bestaat erin een politiek systeem te bekampen, maar nooit mensen of individuen. Ik heb grote problemen met de massamigratie, maar je kunt niet tegen een asielzoeker die duizenden kilometers heeft afgelegd zeggen dat hij het probleem is”, klinkt het.

Met de goede score van het Vlaams Belang kwam het cordon sanitaire – de afspraak tussen de verschillende partijen om nooit ofte nimmer met het Vlaams Belang samen te werken – onder de aandacht. Voorstanders hiervan voeren aan dat het Vlaams Belang een racistische partij is en verwijzen daarvoor regelmatig naar de veroordeling van het Vlaams Blok. De partij zelf spreekt dit tegen. Zo verwijzen de rechts-nationalisten naar een rechterlijke uitspraak waarin het Antwerpse hof van beroep oordeelde dat er geen bewijs was dat het “Vlaams Belang racistische of discriminerende tendensen zou vertonen“.

Ook tegenover De Tijd spreekt Van Grieken de racismebeschuldiging tegen. “Ik denk dat er geen greintje racisme in ons programma zit”, stelt de populaire kopman. “Mijn stijl bestaat erin een politiek systeem te bekampen, maar nooit mensen of individuen Ik heb grote problemen met de massamigratie, maar je kunt niet tegen een asielzoeker die duizenden kilometers heeft afgelegd zeggen dat hij het probleem is”, laat hij tegenover De Tijd optekenen. Verder is zijn partij naar eigen zeggen “radicaal, maar niet marginaal”. “Zo vind ik dat we onze sociale zekerheid moeten afgrendelen voor wie nieuw is in ons land, maar je moet dat wel op een fatsoenlijke manier brengen”, klinkt het.

Wie zijn onze mensen? “Iedereen die Vlaming onder de Vlaming wil worden”

Het Vlaams Belang voerde campagne met de slogan ‘eerst onze mensen’, waarmee de partij – naast een immigratiestop – onder meer voorstellen zoals het verhogen van de pensioenen verdedigde. Onder die ‘onze mensen’ verstaat Van Grieken “iedereen die Vlaming onder de Vlaming wil worden en zijn toekomst aan de onze wil verbinden”.

Gevraagd of moslima’s, die een hoofddoek dragen, ook tot ‘onze mensen’ behoren stelt Van Grieken dat een hoofddoek geen onderdeel is van onze cultuur en identiteit. “Het is het symbool van de islam, die in onze geschiedenis alleen een conflictueuze relatie met Europa heeft gehad. Het is ook een uiting van het in vraag stellen van de gelijkheid tussen man en vrouw. Maar je mag de redenering niet omdraaien: het is niet omdat iemand een hoofddoek draagt, dat die persoon zich geen Vlaming kan voelen”, stelt het Vlaams-nationalistische stemmenkanon.

Van Grieken: “Ik hoop dat ooit een Vlaams Belang’er minister kan zijn”

Volgens Van Grieken zag men maandag het nieuwe Vlaams Belang. “Het oude Vlaams Belang had daar een reeks breekpunten op tafel gelegd waardoor De Wever meteen de deur kon dichtdoen. Voor het eerst in 40 jaar hebben we een kans om mee te besturen. Als het niet lukt, het zij zo. Maar ik wil het niet zelf verbrodden”, stelt de partijvoorzitter tegenover De Tijd. Zijn droom? Dat een Vlaams Belang ooit minister kan worden, “zodat een nationalistisch beleid kan worden gevoerd dat niet links of rechts is”.

Lees meer:

Van Grieken dient klacht in tegen Onkelinx voor smaad, laster en eerroof