Zondag 26 mei was voor het Vlaams Belang geen zwarte, maar een gouden dag. Waar de rechtsnationalistische partij in 2014 nog geen 6% kon behalen en amper een handvol parlementsleden kon leveren, heeft het Belang er nu tientallen op alle niveau’s. In een interview met het Vlaamsgezinde magazine ‘t Pallieterke blikt partijvoorzitter Tom Van Grieken terug op zijn klinkende overwinning: “Natuurlijk wisten we al even dat we vooruit gingen gaan.”

Volgens Van Grieken stond het bijna in de sterren geschreven dat zijn partij zou scoren op 26 mei. “De gewone Vlaming is de traditionele partijen gewoon beu. Ze beloven veel, maar aan het eind van de rit blijft die gewone Vlaming altijd in de kou staan. Ook de afgelopen 5 jaar was dat zo. Wie gelooft die mensen nog?”, zo vraagt Van Grieken via ‘t Pallieterke, alluderend op een beruchte uitspraak die oud-premier Yves Leterme (CD&V) gebruikte voor de paarse regering van Open Vld’er Guy Verhofstadt. “De gewone Vlaming niet meer. Die snakt naar verandering. En net zoals in andere Europese landen wordt die verandering belichaamd door een nationalistisch of patriottisch alternatief. In Vlaanderen is dat het Vlaams Belang.”

En de sterke score op 26 mei sterkt de jonge partijvoorzitter in het geloof dat het cordon sanitaire nu eindelijk eens kan vallen. “Het Vlaams Belang is bereid om zijn verantwoordelijkheid te nemen, zeker op Vlaams niveau, waar de N-VA aan zet is. Daarmee zijn wel wat overeenkomsten te vinden. Op federaal niveau liggen de kaarten natuurlijk anders, met een Wallonië dat uiterst links heeft gestemd.”

“Tot mijn grote verbazing gaf de koning mij een hand. Almaci weigert dat al jaren”

Maandag liet N-VA-topper Theo Francken echter weten dat Het Vlaams Belang nu maar eens met “concrete voorstellen” moest op de proppen komen. “Voorstellen die juridisch sluitend zijn en de mensenrechten respecteren”, aldus Francken voor de VTM-camera. Maar “misschien moet Theo Francken ons programma maar eens lezen, dat bulkt van de haalbare voorstellen”, reageert Van Grieken nu. “Heel wat van onze voorstellen zijn […] gebaseerd op buitenlandse Europese voorbeelden. Denk maar aan Denemarken, Italië of Oostenrijk. Wat daar mogelijk is, moet ook in Vlaanderen mogelijk zijn. Ik heb soms het gevoel dat Theo het goed meent, maar zich aan de spelregels die de linkse goegemeente heeft uitgestippeld, wil houden. Wij hebben daar niet de behoefte toe.

Ook opmerkelijk: In het ‘t Pallieterke-interview liet Van Grieken tevens optekenen dat het korte onderhoud met koning Filip vorige week in het Nederlands verliep. Sterker, “tot mijn grote verrassing moet ik zeggen dat de koning mij zelfs een hand gaf. Dat terwijl iemand als Meyrem Almaci (voorzitster Groen, red.) dat al jaren weigert. Beschamend eigenlijk…”

Lees het volledige interview hier via de website van ‘t Pallieterke of wacht tot donderdag en koop hem in de krantenwinkel.