Groen kon op verkiezingszondag, ondanks initieel goede peilingen, geen ‘groene golf’ realiseren. Zo gaat de partij er – voor het Vlaams Parlement – met ‘maar’ 1,4 procent op vooruit. In een document waar De Standaard beslag op kon leggen haalt Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien stevig uit naar de eigen partijleiding. “Onheilspellende retoriek noem ik geen ‘complexloze boodschap’, dat is masochisme”, klinkt het. 

Hoewel de partij door de klimaatspijbelaars de wind in de zeilen had, konden de groenen de virtuele winst in de peilingen niet verzilveren. “Bij Groen zitten te veel mensen die allemaal hetzelfde zijn: ze hebben dezelfde achtergrond, hetzelfde referentiekader, denken op dezelfde manier”, analyseerde Freya Piryns eerder in De Morgen“Zo vergeten we soms dat er ook andere mensen zijn, buiten die bubbel. Maar ook die moeten we bereiken en bij elkaar brengen”, klonk het.

‘De gewone man’

Ook de niet-gekozen Van Besien gaat geen taboe uit de weg. Zo vergat de partij volgens hem ‘de gewone man’. “De kilometerheffing, de vliegtuigtaks, de niet (helemaal) gecompenseerde betonstop, de (veronderstelde) vleestaks, op den duur zelfs onze voorstellen rond vermogensfiscaliteit – het kwam in de beeldvorming allemaal op de ‘gewone man’ terecht”, stelt de oud-voorzitter.

De stelling dat Groen een belastingspartij is, was eveneens dodelijk. “‘Heb je poen, stem dan groen’. Op dit asociale beeld is te weinig antwoord gekomen”, is Van Besien van mening. De ecologisten kwamen ook regelmatig in de problemen vanaf het ging over bedrijfswagens. Vaak konden noch Meyrem Almaci noch Kristof Calvo een bevredigend antwoord geven op de vraag hoe bezitters van bedrijfswagens zouden worden gecompenseerd. “We kwamen in de problemen toen we te weinig concreet gingen of begonnen te zwalpen, niet omdat we te concreet gingen”, analyseert Van Besien. Verder is het volgens de oud-voorzitter “niet aan ons om de bezitters van salariswagens te culpabiliseren”.

De ecologisten speelden – “uit een soort van misbegrepen plichtsbesef” – volgens Van Besien voor “sfeerbederver op het feestje”. “Onheilspellende retoriek noem ik geen ‘complexloze boodschap’, dat is masochisme”, schrijft de oud-voorzitter. “Ik denk ook dat het bij momenten te drammerig, te eenzijdig en te aanvallend van toon was”, klinkt het kritisch.