De correctionele rechtbank van Charleroi heeft een man van allochtone afkomst veroordeeld na geweld en racistische uitlatingen tegenover agenten. Dat brengt het interfederaal gelijkekansencentrum UNIA, dat tevreden reageert“Door deze veroordeling onderlijnde de rechter dat alle vormen van racisme moeten aangepakt worden. Ook het racisme tegenover witte mensen”, zo vindt Unia-directeur Els Keytsman.

De feiten dateren van eind vorig jaar. De verdachte zou in november en december klappen hebben uitgedeeld aan zijn moeder, wat hij zelf steeds ontkende. Maar tijdens het verhoor inzake deze zaak verwonde de verdachte één van de agenten. Hij gebruikte hierbij racistische taal: “Je begrijpt nooit iets met je blanke hersenen!”. En nog: “Vuile blanke!”. Eind vorige maand werd hij veroordeeld voor slagen, opstand, minachting en beledigingen tegenover de politie met als verzwarende omstandigheid een racistische drijfveer. De veroordeelde kreeg 18 maanden celstraf en een boete van 800 EUR.

Unia: “Ook anti-blank racisme moet bestraft worden”

Voor Unia is het duidelijk: “Door de veroordeling zegt de rechter zonder omwegen dat de politie moet gerespecteerd worden”, zo staat te lezen in een persmededeling van de organisatie. “De rechter herinnerde er bij deze gelegenheid ook aan dat alle vormen van racisme moeten worden bestraft.”

Dat zegt ook Unia-directrice Els Keytsman“Door deze veroordeling onderlijnde de rechter dat alle vormen van racisme moeten aangepakt worden. Ook het racisme tegenover witte mensen”, luidt het. “Hoewel raciale discriminatie en racistisch gedrag in de eerste plaats minderheden raakt, kan een meerderheidsgroep ook het doelwit zijn van racistische daden. Ook zulk racisme moet bestraft worden.”