Twitter zal ‘labels’ toevoegen aan tweets van bepaalde beroemde geverifieerde gebruikers die de regels van de site overtreden, in plaats van deze tweets te verwijderen. De gelabelde tweets zullen ook “gedeprioriteerd” worden, waardoor minder gebruikers ze kunnen zien.

De nieuwe functie wordt vandaag ingevoerd en zal enkel van toepassing zijn op tweets van politieke figuren, geverifieerde gebruikers en gebruikers met meer dan 100.000 volgers. Als een tweet van een dergelijke gebruiker de regels van de website overtreedt, zal een team beslissen of de tweet in kwestie een “zaak van openbaar belang” is. In dat geval zal een lichtgrijs vakje verschijnen dat gebruikers op de hoogte stelt dat de tweet de regels overtreedt. Gebruikers zouden de tweet dan alsnog kunnen lezen door door te klikken.

“Openbaar belang”

Als een tweet een dergelijk ‘label’ krijgt, zal de tweet in kwestie minder zichtbaar zijn op het platform. De tweet zal niet langer verschijnen in ‘veilig zoeken’, de ‘Top Tweets’-tijdlijn, live evenementenpagina’s, aanbevolen pushmeldingen, het tabblad ‘meldingen’ of de verkenningspagina.

“In het verleden hebben we bepaalde tweets die onze regels overtraden op Twitter laten staan omdat ze van openbaar belang waren, maar het was niet duidelijk wanneer en hoe we die vaststellingen hebben gedaan”, klinkt het bij Twitter. “Het faciliteren van het openbare gesprek houdt in dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om te praten over wat voor hem of haar van belang is; dit kan vooral belangrijk zijn bij de omgang met overheidsfunctionarissen en politieke figuren.”

De nieuwe maatregel zou ook van toepassing zijn op de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). “Het blokkeren van een wereldleider op Twitter of het verwijderen van hun controversiële tweets zou belangrijke informatie verbergen die mensen zouden moeten kunnen zien en bespreken”, schreef het bedrijf nog in januari 2018.