Het Belgische federaal parket heeft deel uitgemaakt van een internationale operatie waarbij twee verdachten zijn opgepakt, dit in het kader van een terreuronderzoek. Dat brengt Eurojust, dat de operatie coördineerde, en ook BELGA. De twee zouden betrokken zijn geweest in het ronselen en trainen van mensen voor de PKK, een extreemlinkse en Koerdische partij geclassificeerd als terreurgroep door de EU, de VS en Turkije. Het duo werd opgepakt nadat er negen huiszoekingen werden uitgevoerd in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en ons land. De verdachten zijn echter na verhoor alweer vrijgelaten.

De start van het onderzoek dateert reeds van 2017. Het federale parket – bevoegd voor terreurmisdrijven – vermoedde dat er mensen werden gerekruteerd om te vechten voor de Koerdisch-nationalistische en extreemlinkse PKK, dat verwikkeld is in een gewapende strijd met de Turkse overheid. “In de zomer van 2017 is de politie tussengekomen in een vakantiewoning in Theux, in de provincie Luik, waar mogelijk een ideologisch kamp plaatsvond”, zo vertelt Wenke Roggen van het federaal parket via BELGA. Er waren toen zo’n 20 mensen aanwezig, waaronder de ‘leerlingen’ en enkele opleiders.

Twee PKK-verdachten alweer vrijgelaten

Verder onderzoek liet hierna uitschijnen dat er internationale vertakkingen waren overheen het Europese continent. Het onderzoek werd daarom uitgebreid met de samenwerking van Europese politiedienst Europol en Eurojust, hetgeen openbare ministeries in de EU verenigt. Dinsdag kreeg het onderzoek een climax. Negen huiszoekingen werden uitgevoerd in maar liefst vijf landen: België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. De twee verdachten, volgens VRT opgepakt in Zwitserland en Frankrijk, maar volgens Eurojust opgepakt “door de Belgische autoriteiten”, zouden deel uitmaken van de PKK en de gewapende HPG-vleugel.

SCEPTR nam eveneens contact met Eurojust, maar daar kon men geen verdere duidelijkheid verschaffen waar of door wie de verdachten nu werden opgepakt. “De twee worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het ronselen van mensen die ingezet zouden kunnen worden voor terroristische activiteiten voor wat zij de Koerdische zaak noemen”, verduidelijkt Ton Van Lierop (Eurojust) wel nog verder via BELGA. “Ze zouden behoren tot een militaire vleugel die verbonden die is aan een militaire tak die gelieerd wordt aan de PKK”. In die hoedanigheid zouden de twee leden hebben geronseld en getraind. Het duo is echter alweer vrijgelaten na verhoor.