Donderdag waren twee olietankers in de Golf van Oman het doelwit van een aanval. Beide schepen geraakten op drift en een van de twee stond in brand. Een maand geleden vond een soortgelijk incident plaats in de regio. De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan achter de aanval te zitten.

De bemanning van beide tankers werd geëvacueerd nadat de schepen een noodsignaal uitstuurden in de buurt van de Straat van Hormuz. Het is een van de drukste olieroutes ter wereld. De prijs van olie schoot omhoog nadat het nieuws van de aanval bekend raakte. De explosies werden aanvankelijk gemeld door Libanese media die aan Hezbollah gelinkt zijn. Dezelfde media brachten in mei ook het eerst het nieuws naar buiten van aanvallen op olietankers die voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten waren aangemeerd.

Onderhandelingen met Japan

De situatie in de Golf is de laatste weken erg gespannen. De Verenigde Staten oefenen druk uit op Iran om het Iraanse nucleaire akkoord opnieuw te onderhandelen. Op het moment van de aanval was de Japanse premier Shinzō Abe in Teheran in een poging om te bemiddelen tussen de VS en Iran. Volgens het Japanse ministerie van Handel droegen de tankers waren die onder meer bestemd waren voor Iran.

Een van de twee schepen, de Front Altair, werd door een mijn of een torpedo geraakt. Het schip stond in brand. Het andere schip, de Kokuka Courageous, werd beschadigd aan de romp. Beide schepen geraakten op drift.

VS beschuldigen Iran

Na de vorige aanvallen wezen de Verenigde Staten met beschuldigende vinger naar Teheran. Ook dit maal kijkt men in dezelfde richting. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo geloven de VS dat Iran achter de aanval zit “op basis van inlichtingen,  de gebruikte wapens, het niveau van deskundigheid nodig om de verrichting uit te voeren”.

Het Amerikaanse leger heeft intussen videomateriaal vrijgegeven dat volgens hen zou tonen hoe een patrouilleboot van het Iraanse leger een van de tankers nadert. Op de beelden is te zien hoe men een object – vermoedelijk een mijn – van de romp van het schip verwijdert.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif omschreef de gebeurtenissen van zijn kant als “verdacht”, gezien de besprekingen die op dit moment met Japan lopen.

Spanning in de regio

Ook elders in de regio neemt de spanning toe. Woensdag namen de Jemenitische Houthi’s – die gesteund worden door Iran – een Saoedische luchthaven onder vuur. Een woordvoerder van de Houthi’s kondigde daarop aan dat de groepering elke luchthaven in Saoedi-Arabië zou viseren. De laatste maanden voeren de Houthi’s een gesofisticeerde campagne uit met onder meer raketten en drones, gericht op Saoedische infrastructuur. De aanvallen leiden op hun beurt tot zware represailles van de Saoedi’s.