De Turks-Belgische Kenan Aydogan, tot maart nog gemeenteraadslid voor Ecolo in Sint-Joost-ten-Node, is schuldig bevonden door de correctionele rechtbank in Brussel. Dat brengt La Capitale. Nadat hij in verdenking werd gesteld, nam hij ontslag als gemeenteraadslid. Eerder doken ook al foto’s op van Aydogan terwijl hij het Wolvengebaar maakte, het teken van de extremistische Turks-nationalistische Grijzen Wolven. Opmerkelijk: De Turkse ex-politicus krijgt geen straf.

Het screenen van kandidaat-politici loopt niet altijd even eenvoudig bij Belgische politieke partijen, zo blijkt. Nadat in augustus al bleek dat Aydogan sympathiseert met de Grijze Wolven en een foto opdook waarbij hij het Wolven-gebaar deed, blijkt Aydogan ook een misdadiger te zijn. Wanneer hij in verdenking werd gesteld in maart, maakte Ecolo zijn ontslag bekend. Donderdag werd hij veroordeeld voor zijn aandeel in een gewapende overval op een gokkantoor.

Slechts één iemand krijgt celstraf, rest krijgen voorwaarden

Foto: RR. In augustus bleek al dat Aydogan extremistische sympathieën had en een aanhanger was van de Grijze Wolven. Er was echter een inverdenkingstelling van een gewapende overval nodig om het Ecolo-raadslid te laten gaan.

Op 10 februari rond 22u30 werd een gokkantoor van Ladbrokes overvallen. Aydogan werd ervan verdacht om het idee van de overval te hebben uitgewerkt en het kantoor te verkennen vooraleer zijn twee kompanen, evenzeer van Turkse komaf, te tippen dat de kust veilig was. Camerabeelden tonen Aydogan in het kantoor de avond van de overval. Toen de twee overvallers werden gevat, duidden zij Aydogan aan als bedenker van de hold-up.

Aydogan kreeg van de rechtbank echter een probatie-opschorting. Dat wil zeggen dat er geen straf wordt uitgesproken, maar louter enkele voorwaarden worden opgelegd. Deze zijn een casinoverbod en een bezoekverbod aan gokkantoren. De twee andere overvallers kregen echter wel straffen. Mutlu M. kreeg twee jaar een autonome probatiestraf (hetgeen eveneens betekent dat enkele voorwaarden moeten nageleefd worden, maar wel een formele straf inhoudt). Halit U. kreeg echter als enige celstraf: 40 maanden effectief. Hij bleek een recidivist, wat verzwarend werkt.