In de Verenigde Staten vond gisteren het eerste debat plaats tussen de Democratische presidentskandidaten. Volgens de eerste – niet wetenschappelijke – internetpeilingen lijkt Tulsi Gabbard alvast de grote winnaar te zijn. Haar naam werd na afloop van het debat ook het meest gegoogeld. Gabbard is een veteraan van de Irakoorlog en is sterk gekant tegen Amerikaanse militaire avonturen in het buitenland.

Volgens de eerste – niet wetenschappelijke – internetpeilingen lijkt Tulsi Gabbard de grote winnaar te zijn van het eerste Democratische presidentiële debat. In de peiling van ‘Drudge Report’ haalt Gabbard op dit moment 42,36 procent, met ruime afstand gevolgd door Elizabeth Warren met 11,82 procent en John Delaney met 9,87 procent. Gabbard bleek ook de meest gegoogelde deelnemer na afloop van het debat.

Tegen buitenlandse interventies

Gabbard – een hindoe geboren op het Amerikaanse eiland Samoa – deed dienst in het Amerikaanse leger en is een veteraan van de Irakoorlog. Ze is erg kritisch voor Amerikaanse militaire interventies, regimewissels en andere buitenlandse avonturen. Tijdens het debat beloofde ze een eind te maken aan de verschillende oorlogen waarin de VS betrokken zijn. “Deze waanzin moet ophouden”, aldus Gabbard.

In 2017 oogstte Gabbard controverse na een bezoek aan de Syrische president Bashar al-Assad tijdens een ‘onderzoeksmissie’ in Damascus. Al-Assad werd toen beschuldigd van het gebruik van chemische wapens tijdens de Syrische burgeroorlog. De Verenigde Staten voerden toen ter vergelding een raketaanval uit op Syrië.

Gabbard zei zelf “sceptisch” te zijn over de beschuldiging dat Assad achter de gifgasaanval zat. “Assad is niet de vijand van de Verenigde Staten omdat Syrië geen directe bedreiging vormt voor de Verenigde Staten”, zei Gabbard toen.

Afghanistan

Tijdens het debat ging Gabbard in de clinch met Tim Ryan. Ryan zei dat de Verenigde Staten “volledig betrokken moeten zijn” in oorlogsgebieden als Afghanistan. “Is dat wat je de ouders van die twee soldaten die net in Afghanistan zijn vermoord, zult vertellen? ‘Nou, we moeten gewoon betrokken zijn'”, antwoordde Gabbard. “Als soldaat zeg ik je dat dat antwoord onaanvaardbaar is. We moeten onze troepen van Afghanistan naar huis brengen. We hebben zoveel levens verloren in Afghanistan. We hebben zoveel geld verspild.”

Daarop zei Ryan dat de Taliban verantwoordelijk waren voor de aanslagen van 11 september. “De Taliban vielen ons niet aan op 11 september 2001. Al Qaeda wel”, antwoordde Gabbard. “Al Qaeda viel ons aan op 11 september. Daarom ben ik samen met zoveel andere mensen bij het leger gegaan, om achter Al Qaeda aan te gaan. Niet de Taliban.”