De spanningen tussen Iran en de VS lopen op. Binnen de Amerikaanse regering en de Republikeinse Partij was er druk ontstaan op president Donald Trump (Rep.) om een vergeldingsactie uit te voeren tegen Iran. Dit nadat een Amerikaanse drone donderdag werd neergehaald door Iran en het Iraans regime eerder deze maand twee olietankers zou aangevallen hebben in de Golf van Oman. Trump heeft reeds getoond – in Syrië – om bereid te zijn tot vergeldingsacties, maar heeft eveneens een groot deel van zijn kiescampagne in 2016 opgebouwd uit beloftes rond vrede en verminderde militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten. De president zou gisterenavond echter, na eerst toegezegd te hebben, op het nippertje vergeldingsacties voorkomen hebben. Dat brengt The New York Times.

Volgens The New York Times hadden de VS al verschillende voorbereidingen genomen om een vergeldingsactie uit te voeren. Vliegtuigen waren reeds in de lucht en schepen in gereedheid gebracht. Trump zou ook zijn ‘ok’ hebben gegeven voor de actie, na druk vanwege onder meer nationale veiligheidsadviseur John Bolton en buitenlandminister Mike Pompeo, beiden bekend als ‘haviken’. Trump zou echter toch op het laatste nippertje de actie hebben geannuleerd.

Vergeldingsactie zou radarposten en raketbatterijen viseren, maar Trump annuleerde ‘last minute’

The New York Times zou de informatie hebben vergaard via hooggeplaatste overheidsbronnen. De vergeldingsactie moest vrijdagochtend vroeg plaatsvinden, om zo weinig mogelijk levens van (burger)slachtoffers te riskeren. Het plan was om enkele radarposten en raketbatterijen vanuit de lucht te bombarderen met raketten.

Het is goed mogelijk dat Trump gewrongen zit tussen de intense druk van een aantal van zijn meer oorlogsgerichte kabinetsleden en zijn eigen inhoudelijke posities. De president liet eerder al bezorgdheid blijken over een mogelijke conflictescalatie met het theocratisch regime in Iran en liet zelfs uitschijnen dat het mogelijk was dat de drone die werd neergehaald een ongeluk kon zijn.

Het Witte Huis wenst voorlopig niet officieel te reageren. In ieder geval zijn de spanningen met Iran nog niet voorbij. Het blijft ook goed mogelijk dat een vergeldingsactie er nog steeds komt. Eerder tijdens het mandaat van Trump werden ook twee militaire vergeldingsacties uitgevoerd tegen Syrië, nadat er burgerslachtoffers vielen met chemische wapens.