De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zegt dat hij een aanval op Iran – als vergelding voor het neerhalen van een Amerikaanse drone – op het laatste nippertje heeft afgeblazen omdat een generaal hem vertelde dat er 150 Iraanse doden zouden vallen. “Niet proportioneel”, aldus Trump.

Een Amerikaanse spionagedrone werd donderdag neergehaald door een Iraanse luchtdoelraket. Volgens Teheran vloog de drone boven het Iraanse grondgebied. Volgens Washington D.C. bevond de drone zich echter in het internationale luchtruim boven de straat van Hormuz. Vrijdag raakte bekend dat Verenigde Staten op het punt stonden om een vergeldingsaanval uit te voeren, maar dat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) die aanval op het laatste nippertje afblies.

“150 doden niet in verhouding met neerschieten van onbemande drone”

In een reeks tweets op vrijdag verklaarde Trump dat hij de vergeldingsaanval en de naar schatting 150 Iraanse doden die daarmee gepaard zouden gaan “niet in verhouding” vond “met het neerhalen van een onbemande drone”. “We stonden vannacht gevechtsklaar om terug te slaan op drie verschillende plaatsen toen ik vroeg: ‘Hoeveel mensen zullen er sterven?'”, tweette Trump. “‘150 mensen, meneer’, was het antwoord van een generaal.”

“Tien minuten voor de aanval stopte ik [de operatie], niet in verhouding met het neerschieten van een onbemande drone. Ik heb geen haast, ons leger is herbouwd, nieuw en klaar om te gaan, veruit het beste ter wereld. De sancties doen [Iran] pijn en we hebben er nieuwe bijgevoegd gisterenavond”, klinkt het.

Trump: “Wil geen oorlog”

‘Haviken’ in de regering-Trump – zoals Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en CIA-baas Gina Haspel – zouden hebben aangedrongen op een harde houding. “Ik ben niet op zoek naar oorlog, en als die er toch komt, dan wordt een nooit geziene verwoesting. Maar wil dat liever niet doen”, zei Trump later tegen NBC News.

Volgens Reuters waarschuwde Trump Teheran dat er een aanval op til was via bemiddelaar Oman en dat hij tegen oorlog was en liever bespreking wilde. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent die berichten. “Berichten dat er gisteravond een bericht werd doorgegeven aan de Iraniërs via een Omaans achterkanaal zijn volledig onjuist. Deze rapporten zijn pure Iraanse propaganda”, klinkt het.