De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft zich officieel kandidaat gesteld voor een tweede termijn als president. Dat deed hij tijdens een rally in Orlando, Florida. Tijdens de aankondiging haalde hij de mainstream media door de mangel en radicaal links. Maar “ik beloof dat ik jullie nooit zal laten zitten”, zo luidde het eveneens. Trump hamerde hierbij op de thema’s die hem in 2016 de overwinning brachten: de strijd tegen illegale immigratie en de inzet voor werkgelegenheid voor Amerikanen.

Sarah Huckabee Sanders (Rep.), woordvoerster bij het Witte Huis, leidde de rally in samen met vicepresident Mike Pence (Rep.). “We zijn hier maar voor één reden en die is: Amerika heeft nog eens vier jaar president Donald Trump nodig. Tijd voor de tweede ronde!” Alvorens Trump het woord nam, sprak ook nog First Lady Melania Trump de menigte van duizenden Trump-aanhangers toe.

Trump looft eigen economisch beleid, dat tegen illegale migratie moet beschermd worden

“Vanavond sta ik voor jullie om officieel mijn campagne te lanceren voor een tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Ik beloof jullie dat ik jullie nooit in de steek zal laten”, zo stak Trump van wal. Zijn uur durende toespraak hekelde onder meer dat zijn regering de afgelopen jaren werd “belegerd” met beschuldigingen omtrent Russische samenwerking. Het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller kon immers nooit sluitend bewijs vinden hiervoor. “Een illegale heksenjacht” noemde Trump het.

Ook migratie kreeg voldoende aandacht en daaraan verbonden tevens de groeiende Amerikaanse economie. “De VS moeten een land zijn voor de burgers die onze wetten naleven, niet voor criminele vreemdelingen”, klonk het. “Ons land gaat erop vooruit, is in bloei en in groei en stijgt, eerlijk gezegd, naar ongelofelijke, nieuwe hoogten. De hele wereld is jaloers op onze economie, misschien de beste economie die we ooit in de geschiedenis van ons land hebben gehad.”

De campagne van Trump heeft ook reeds een nieuwe slogan. In 2016 was dat ‘Make America Great Again’, volgens Trump zelf “de beste politieke slogan in de geschiedenis, maar het is tijd voor verandering. We hebben Amerika groot gemaakt, maar hoe geef je de nummer één qua thema, logo, statement op? Er is iets nieuws, iets dat echt werkt, en dat is ‘Keep America Great’, juist? Dus hou Amerika groots!”