De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) bracht zondag een verrassingsbezoek aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het is de eerste keer dat een zittend Amerikaans president voet zet op Noord-Koreaans grondgebied, weet nieuwsdienst Reuters. De twee hadden een gesprek van een uur. Na afloop liet de Amerikaanse president weten dat de eerder afgesprongen nucleaire onderhandelingen zullen heropgestart worden.

Het bezoek van Trump aan Noord-Korea kwam als een verrassing en is enigszins historisch. Nooit eerder zette een zittend Amerikaans president voet op Noord-Koreaans grondgebied. Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoetten elkaar in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Vervolgens staken ze samen symbolisch de grens naar het noorden over.

Na een gesprek van een uur liet Trump weten dat de ontmoeting goed was verlopen. “We zullen zien wat er nog kan gebeuren”, voegde hij daar nog aan toe. De twee zullen in de toekomst de nucleaire onderhandelingen heropstarten. Twee eerdere ontmoetingen daarvoor liepen op de klippen. De Verenigde Staten vragen de ontmanteling van het nucleair wapenarsenaal van Noord-Korea, terwijl die laatste af wil van economische sancties van de VS. Toen de twee leiders eerder dit jaar nog samenkwamen in het Vietnamese Hanoi werd hierover geen overeenstemming bereikt.

Een historische ontmoeting of niet, er zijn weinig aanwijzingen dat de VS en Noord-Korea elkaar deze keer wel zullen vinden. Een volgende ontmoeting zou al in juli plaats vinden, maar Trump benadrukte dat er voldoende tijd was en dat er geen haast is om een deal te bereiken.